Magyar rendőrségi hospitációs program az Europolnál (Hága)

2018. 12. 14., p - 15:23

A „Magyar rendőrségi hospitációs program az Europolnál (Hága)” című projektet a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (a továbbiakban: NEBEK) valósította meg.

Projekt azonosító: BBA-5.2.1/2016-00001

Indítás: 2016.02.01.

Zárás: 2018.06.30.

Kedvezményezett: NEBEK

Projekt összköltsége: bruttó 49 323 152 Ft

 

 

Projekt bemutatása

 

A Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynökségével (a továbbiakban: Europol) való kooperáció fokozása nemcsak nemzeti érdekünk, hanem uniós prioritás is. Az Europollal folytatott együttműködés szorosabbá tételének leghatékonyabb eszköze a személyes kapcsolatokon, közvetlen érdekérvényesítő képességeken alapuló összekötői hálózat. Ennek bővítését szolgálta az Europol hágai központjába, az Europol Magyar Összekötő Irodához a kiválasztási eljárás eredményeként kijelölt, bűnügyi szakterületen dolgozó, angol nyelven tárgyalóképes, 2 fő hivatásos kolléga – a projekt során összesen 16 fő – 3 hónapos rotációs rendszerben történő kihelyezése. A kiutazások 2016. július 1. és 2018. június 30. között valósultak meg, a szükséges anyagi fedezetet a Belső Biztonsági Alap biztosította.

 

A projekt kiemelkedő képzési lehetőséget hordozott magában, mivel az Europolnál, az európai bűnügyi információcsere központjában áll csak rendelkezésre az a tudás és gyakorlati tapasztalat, amely a szervezett és súlyos bűnözés elleni harcért felelős szervek állományának felkészültségét tovább növelheti. A hazai bűnügyi szervek a projekt ideje alatt megvalósult nagy számú hospitáció lehetőségével folyamatosan élhettek, anélkül, hogy a beosztotti állomány kiválasztott tagját hosszabb ideig a saját működésükből, feladatellátásukból nélkülözniük kellett volna.

A Belügyi Alapok honlapja: http://belugyialapok.hu/alapok/


Kapcsolódó oldalak