Területi szintű koordinációs mechanizmus létrehozása az emberkereskedelem ellen

2017. 05. 26., p - 09:56

Projekt azonosító: BBA-5.4.3-16-2016-00001

Projekt címe: Területi szintű koordinációs mechanizmus létrehozása az emberkereskedelem ellen

 

Indítás: 2016.09.01.

 

Zárás: 2018.06.30.

 

Projekt tárgya: az emberkereskedelem áldozatainak segítését célzó mechanizmus részeként az együttműködés és a kommunikáció régiós, illetve megyei szintű élénkítése, rendszeres információ csere a kormányzati és civil szervek, továbbá a releváns nemzetközi szervezetek, közösségek és ügynökség között

 

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

 

Projekt összköltsége: bruttó 8 981 109 Ft

 

Projekt rövid leírása:

Az emberkereskedelem elleni fellépés koordinátora Magyarországon jelenleg a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkára.  A nemzeti koordinátor által elnökölt kormányzati mechanizmusban valamennyi érintett tárca és állami szereplő képviselteti magát, operatív munka révén biztosítja a koherens fellépést, a felmerülő feladatok végrehajtásának koordinálását.

Az emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor és az emberkereskedelem elleni küzdelemben közreműködő kormányzati szervek együttműködését szolgáló Nemzeti Koordinációs Mechanizmus és nem kormányzati szervek együttműködése érdekében létrejött informális kerekasztal küldetése az emberkereskedelem elleni harc hatékonyságának növelése, kapcsolatépítés és párbeszéd a nemzeti koordinátor és az érintett nem kormányzati szervek között, a hatékonyabb információáramlás biztosítása az informális kerekasztal tagjai között, az emberkereskedelem elleni küzdelemben közreműködő nem kormányzati szervek összefogása, a közös fellépések lehetőségeinek feltérképezése, vélemények, javaslatok kidolgozása, kölcsönös tájékoztatás egymás tevékenységéről, valamint a résztvevők közötti lehetséges együttműködési területek feltérképezése.

 

A projekt célja, a fenti mechanizmushoz hasonló helyi szintű szakmai fórum kialakítása, ösztönözve az állami, civil szervezetek, valamint a kisközösségek régiós és megyei szintű partneri együttműködéseinek kialakítását. Ugyanis az emberkereskedelem elleni fellépés akkor lehet hatékony, ha a helyi társadalompolitika részeként valósul meg, azaz a helyi és tágabb közösség is részt vállal benne. A megelőzési tevékenységben kiemelt szerepe van az adott régióban, kistérségben működő hatóságok, önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, egyházak, állampolgári közösségek összehangolt, egymásra épülő tevékenységének. Az emberkereskedelem elleni küzdelemben mind a keresleti, mind a kínálati oldal csökkentéséhez elengedhetetlen azon helyi szereplők megelőzésbe történő bevonása, akik az áldozattá válás megelőzése, az áldozatok azonosítása, irányítása, ellátásba kerülése érdekében cselekedni tudnak és akarnak.

 

A projekt célok elérése érdekében 3 tevékenységkört kívánunk megvalósítani partnerek bevonásával:

 

  1. szakértői kerekasztal megbeszélések 4 magyarországi megyében (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg), összesen 12 megbeszélés. A széleskörű tapasztalatcsere érdekében egy-egy ilyen megbeszélésen 15 fő részvételét tervezzük. A 15 fő közül kerülnek ki a partnerek részéről bevont személyek, a rendőrség állományából kijelölt helyi és az ORFK állományából kijelölt szakirányító szakértők.
  2. külföldi tanulmányutak - külföldi szakértői tapasztalatcserék: Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban (a 1,5 év alatt, 2017-től kezdődően félévente 1 kiutazás)

A külföldi tanulmányutak során munkamegbeszélések lesznek az együttműködő partnerek számára. olyan kérdéskörökre keresünk majd választ, hogy hogyan működik az áldozatsegítés az adott országban, illetve hogy kialakult –e hasonló mechanizmus, mint hazánkban.

  1. shelter-látogatás: a 4 megyéből kiválasztott 15 fő részére Védett-ház látogatás

 

Projekt státusza: befejezett

 A projektet a tervezett módon, a fent leírtak szerint hajtottuk végre. 

Az eseménnyel kapcsolatos sajtómegjelenések az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

http://minap.hu/video/az-embercsempeszet-ellen-harcolnak

http://www.boon.hu/semmilyen-formaban-nem-valhat-aruva-az-ember/3483343

http://www.eszak.hu/helyi/2017/05/15/semmilyen-formaban-nem-valhat-aruva-az-ember.eszak

http://www.globotv.hu/7929-harc-az-emberkereskedelem-ellen

 

 

 

Európai Támogatások Osztály

 


Kapcsolódó oldalak