Energetikai beruházás Baranya megyében

2015. 12. 01., k - 13:07

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 441,61 millió forint támogatási összegből korszerűsíttette a rendészeti igazgatóság, a Kertvárosi és a Gyárvárosi Rendőrőrs épületeit.

Projekt azonosító: KEOP-5.6.0/12-2014-0007
Pályázat címe: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság épületeinek energetikai korszerűsítése
Kedvezményezett neve: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság
Támogatás összege: 441 079 866 forint
Támogatás intenzitása: 100%

 

Az energetikai beruházás keretében teljes külsőoldali hőszigetelésre, külső nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására, valamint napelemes rendszerek kiépítésére került sor a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 3 helyszínén. A pályázati támogatásnak köszönhetően a megyei rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságán (Pécs, Athinay Simon u. 5-7.) 4 épület, illetve a Pécsi Rendőrkapitányság Gyárvárosi (Pécs, Puskin tér 10.) és Kertvárosi Rendőrőrse (Pécs, Málomi út 1.) újulhatott meg.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programnak köszönhetően az energetikai beruházáshoz összesen 354 905 726 forint támogatási összeget nyert el, amelyet 2015. július 10-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 441 660 655 forintra megemelt. Az eredeti pályázatban a Rendészeti Igazgatóság négy épülete szerepelt, a támogatási összeg ráemelésével a Gyárvárosi Rendőrőrs, valamint a Kertvárosi Rendőrőrs épületei is bevonásra kerültek. A projekt fizikai megvalósítása 2014. augusztus 21-én indult és 2015. október 30-án zárult.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság KEOP-5.6.0/12-2014-0007 kódszámú pályázatának keretén belül a Rendészeti Igazgatóság négy épületén teljes körű, a kor igényeinek megfelelő energetikai korszerűsítésre került sor. A homlokzatokon közel 2800 négyzetméteren utólagos szigetelés, továbbá 2450 négyzetméteren lapostető szigetelés, valamint több mint ötszáz műanyag nyílászáró beépítése történt meg. A négy épületben radiátorok, termosztatikus szelepek, valamint több mint ezer energiatakarékos LED lámpa került beépítésre a költséghatékony fenntarthatóság érdekében. A konyha-szálló-iroda épület tetejére megújuló energiahordozóként 240 darabos napelemes rendszer telepítésével kis háztartási erőmű biztosítja az elektromos áramfelhasználás jelentős csökkenését. 

 

A támogatás kibővítéseként bevont Gyárvárosi és Kertvárosi Rendőrőrs kivitelezési munkái 2015. augusztus 31-én kezdődtek meg. A beruházás során a Rendészeti Igazgatóság épületéhez hasonlóan ezeken az objektumokon is homlokzatszigetelési, tetőszigetelési munkálatokat hajtottak végre, illetve itt sem maradt el a nyílászárok cseréje (30+22), és a napelemes energiatermelő rendszer kiépítése (54+54), valamint a termosztatikus radiátorszelepek felszerelése.

A szakszerű és gyors kivitelezői munka eredményeként a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződéseknek megfelelően a Rendészeti Igazgatóság három épületének műszaki átadás-átvétele 2015. június 8-án, a további három épület (Parancsnoki épület, Gyárvárosi és Kertvárosi Rendőrőrsök) műszaki átadás-átvétele 2015. október 9-én megtörtént.

Összességében az energetikai beruházás eredményeként 50-60 %-os energia megtakarítás prognosztizálható éves szinten a felújított épületek energia felhasználásában. 

Az energetikai beruházás rövid és hosszú távú eredménye, hogy a korszerű rendszerek és a megújuló energiaforrások alkalmazásával jelentősen csökken a rendőr-főkapitányság energiafelhasználása és környezetterhelése, továbbá az épületekben dolgozó és az ott megforduló ügyfelek számára egészséges, tiszta környezetet biztosít.


Kapcsolódó oldalak