A kerékpárosra történő ajtórányitás elkerülhető!

2020. 06. 15., h - 13:37
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság ismerteti a módszert.

Hazánkban is tipikus baleseti fajtának számít, amikor a parkoló autóból kiszállók rányitják az ajtót az úttesten vagy kerékpársávon haladó biciklisekre. A kerékpárosoknak gyakran esélyük sincs fékezni, vagy kikerülni egy manőverrel a nyíló kocsiajtót, melynek leggyakrabban súlyos fej- és végtagsérülés lesz a következménye.

k

 

A kerékpáros közlekedési kultúra hosszú múltra tekint vissza Hollandiában. A kerékpáros társadalom védelme érdekében számos módszert ültettek át a közlekedési gyakorlatba, így a gépjárművezető-oktatásba is.

A jelen: Miként kerülhető el, hogy rányissuk az ajtót a kerékpárral közlekedőre?

Az egyik ilyen bevált módszer, hogy a gépkocsiból kiszálló járművezetők és utasok a jármű ajtaját mindig a távolabbi kezükkel nyissák ki, mert az emberi test elfordulásakor az érkező kerékpáros jobban észlelhető. A gépkocsiban elől bal oldalt ülő (járművezető) a jobb kezével, az elől jobb oldalt ülő pedig a bal kezével nyissa ki az ajtót, így automatikusan bele tud nézni a visszapillantó tükörbe és a válla felett hátra nézve meggyőződhet róla, hogy érkezik –e kerékpáros.

Fontos, hogy az ajtónyitást lassan hajtsák végre. A hátsó utasok esetében nincs tükör, azonban hátra nézéssel, és az első ülésen ülőktől segítséget kérve meg tudnak győződni a kiszállás veszélytelenségéről. Ha gyermek utazik hátul, mindenképp használjunk gyerekzárat!

A jövő: Technikai vívmányok

Megoldást jelenthet még, ha az utak tervezése során, olyan utakon, ahol az úttest mellett kerékpársáv vezet, biztonsági sávot alakítanának ki, ezáltal elkerülhető lenne a fizikai kontaktus a kerékpáros és az autóból kiszállók között. A jövő technikai vívmányai is nagy segítséget nyújthatnak. Egyre inkább elterjednek a gépjárművekbe szerelt ITS rendszerek, ami nem csak hangjelzéssel figyelmezteti a gépkocsiban ülőket a kerékpárosra, hanem az ajtó kinyitását is megakadályozza.

A legegyszerűbb megoldás mégis a holland módszer, ha mi magunk teszünk meg mindent azért, hogy ne okozzunk balesetet!

 

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem jutott messze

Az éj leple alatt próbált meglovasítani Fonyódról egy kerékpárt a 46 éves férfi, de a rendőrök már a város határában lekapcsolták.

 

Lezárt akta: A vendégseregben volt a tolvaj

Keresztelő utáni ebéden lopta meg az egyik meghívott a másikat, és még az ajándékot is eltette, amit korábban ő adott. A Solti Rendőrőrs nyomozói szabálysértési és büntetőeljárást is folytattak a 39 éves gyanúsítottal szemben.