A téli útviszonyok fegyelmezettebb sofőröket követelnek!

2021. 02. 19., p - 10:25
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Rövid időn belül két halálos baleset is történt Somogy megye útjain.

A téli időjárással megváltoznak az útviszonyok, a csúszós útfelületeken történő közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. 2021. február 17-én délelőtt Somogyszilnél egy 29 éves nő, 18-án este Pogányszentpéternél egy 27 éves férfi vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

A hirtelen, sok esetben csak szakaszosan csúszóssá váló utak nem csak a kezdő, kevés gyakorlattal rendelkező vezetőket, hanem a tapasztalt, rutinos sofőröket is próbára teszik. Jó eséllyel azonban ez a két tragédia is megelőzhető, és elkerülhető lett volna a megváltozott útviszonyokhoz való alkalmazkodással.

A balesetmentes közlekedés érdekében kérjük, fogadják meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait:

  • A járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására! A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására! Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztántartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek!

 

  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

 

  • A hosszabb útra indulók mindenképpen ellenőrizzék járművük világító-, és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, akkumulátort, szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban kesztyűs jégkaparó, jégoldó spray és pokróc. Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe. Továbbá mindig legyen a járműben folyadék, ennivaló, meleg takaró.

 

  • A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.
  •  

Vezessenek óvatosan, legyenek körültekintőek!

 

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.