A vadbalesetek veszélyeire figyelmeztettek

2019. 08. 08., cs - 14:42
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni ellenőrzés során a vadelütéses balesetekre hívta fel a figyelmet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezetével közösen. Az akcióban vadriasztó sípot kaptak az autósok.

A vadbalesetek szempontjából frekventált helyszínen, az 5-ös számú főúton 2019. augusztus 8-án tartottak közúti ellenőrzést a rendőrök, melynek során a baleseti forrásra hívták fel a figyelmet, továbbá vadriasztó sípot és prevenciós szóróanyagot adtak át.

Vad Róbert rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára elmondta: nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedni, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban. Sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé, az azonban nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, s mekkora lesz az ütközés ereje.

A rendőrség a következőket javasolja a balesetek megelőzése érdekében:

  • Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadon élő állatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
  • Ne telefonáljon! Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.
  • Kapcsolja be a biztonsági övet!
  • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  • Tartson nagyobb követési távolságot!
  • Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.