Barázdamélység, avagy a biztonságos gumiabroncs

2019. 08. 26., h - 19:27
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A járművek biztonságos közlekedéséhez elengedhetetlen a gumiabroncs-mintázat barázdáinak ellenőrzése is.

A biztonságos közlekedés egyik alappillére, hogy a járművek a jogszabályokban meghatározott méretű és állapotú gumiabroncsokkal legyenek felszerelve. A folyamatos használat során a gumik kopnak, menettulajdonságuk változik, nőhet a fékút, változhat az autó úttartása.  Aki nem ellenőrzi időszakosan a járművének kerekeit, könnyen balesetveszélyes helyzetbe keveredhet.

A gumigyártók az abroncsokba újabban egy úgynevezett indikátort helyeznek el, ami a személyautóknál 1,6 milliméterre van állítva. Ez azt jelenti, hogy ha a kopófelület ezzel a résszel már egy síkban van, akkor a gumit azonnal le kell cserélni. Fontos megjegyezni, hogy a személygépjárművek gumiabroncsainál meghatározott 1,6 milliméteres barázdamélység egy olyan minimum érték, amelyet a rendőrség is ellenőriz. A rendőrök azokat a járműveket, melyeknél a kopófelület ezt a minimum értéket sem éri el, kiszűrik a forgalomból, és szankcionálják a jogsértést. A jármű forgalmi engedélyét átvételi elismervény ellenében elveszik, és felterjesztik azt az okmányirodának. A forgalmi engedélyt a tulajdonos ezután csak akkor kapja vissza, ha műszaki vizsgán a jármű állapotát megfelelőnek találják a szakemberek. 

A Szigetvári Rendőrkapitányság járőrei a közelmúltban a 6-os úton ellenőriztek egy személygépkocsit, amelynél a gumiabroncs-mintázat barázdája nem érte el az 1,6 milliméteres jogszabályi minimum határt. A járművezetőt az elkövetett szabálysértésért feljelentették, a forgalmi engedélyét a helyszínen elvették, majd a lakhely szerint illetékes okmányirodának felterjesztették, ezzel is biztosítva azt, hogy a műszakilag nem megfelelő állapotban lévő jármű ne vehessen részt a forgalomban, és ne veszélyeztethesse sem maga, sem más biztonságát, testi épségét. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 21 határsértő Csongrád-Csanád megyében a tegnapi nap folyamán. A rendőrök 17 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 4 fő bejutását pedig megakadályozták.

 

Többször visszajárt lopni

A tulajdonos tartotta vissza a rendőrök kiérkezéséig azt a 24 éves férfit, aki hat alkalommal lopott egy tatabányai zöldségesből.

 

Szép kor

Nyugállományú hadnagyot köszöntöttek az aktív alezredesek.

 

Ököllel ütötte a sértett fejét

A hajdú-bihari nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a férfival szemben, aki a megalapozott gyanú szerint többször is megverte az egyik alkalmazottját. A sértett súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett.