Biztonságos közlekedés ősszel

2017. 10. 09., h - 10:41
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait a balesetek elkerülése érdekében.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Az őszi- téli átállás időszakában célszerű egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű átvizsgálását, ez azonban nem menti fel a gépkocsivezetőt az akkumulátor, a gumiabroncsok, a kormányberendezés, a világítás és a fékrendszer elindulás előtti ellenőrzésének kötelezettsége alól. Fontos, hogy a járműben megbízhatóan működjön az ablaktörlő, legyen benne megfelelő ablakmosó folyadék, jégoldó spray vagy jégkaparó. A nyári gumiabroncsokat akkor célszerű télire cserélni, ha tartósan 7 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet. Jegesedésre, a felüljárókon és a hidakon főként reggelente, még fagymentes időben is számítani kell. A megcsúszást lassúbb tempóval, az esetleges balesetet pedig nagyobb követési távolság megválasztásával kerülhetik el. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket!

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén is. A gyalogosok is többet tehetnek biztonságuk érdekében, ha láthatóságukra nagyobb figyelmet fordítanak. Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik. A kerékpárosok fordítsanak fokozott figyelmet a világítóberendezések meglétére és működésére a balesetek elkerülése érdekében. A láthatóság életet menthet!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fegyelmi

Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el, mert egy bejelentésre nem megfelelően reagált a Tevékenység-irányítási központ munkatársa.

 

Ököllel ütötte a gyermeket

Súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt fogtak el a győri rendőrök egy helybéli férfit.