Figyelem! Gyalogosok!

2020. 05. 12., k - 14:14
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Országos baleset-megelőzési akciót tart a rendőrség a gyalogosok biztonságának erősítéséért. Békés megyében is előfordulnak olyan balesetek, amikor zebrán ütöttek el gyalogost, ezért a rendőrség figyelmet kér.

„Zebra” terv címmel tart országszerte háromnapos baleset-megelőzési akciót az Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2020. május 12-e és 14-e között. A kezdeményezés célja a gyalogosok biztonságának erősítése. Békés megyében is előfordulnak olyan közlekedési balesetek, amikor gyalogos-átkelőhelyen gyalogosokat ütnek el. Tavaly átlagosan minden hónapra jutott egy ilyen baleset, és a 12 szerencsétlenség közül három súlyos sérüléssel végződött. Az sem ritka, hogy kerékpárosok olyan helyen, ahol nincs kerékpáros átvezetés, fenn ülve hajtanak át a gyalogos-átkelőhelyen. Emiatt is történt 2019-ben súlyos közlekedési baleset Békés megyében, ezért a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára.

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát. A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt.

Békés megyében is vannak olyan gyalogos-átkelőhelyek, amelyeknél a rendőrök az akció ideje alatt többször megjelennek. Visszatérően ellenőrzik a szabályok betartását például Gyulán, a Kossuth Lajos téren, ahol a mellékelt videón látható baleset is történt. A felvétel megmutatja, hogy pillanatnyi figyelmetlenségnek is súlyos, vagy akár végzetes következménye lehet. A közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, ha betartják a szabályokat, óvatosan és figyelmesen közlekednek. Figyeljenek a gyalogosokra, figyeljenek egymásra!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Saját családja autóit verte szét

A szekszárdi rendőrök elfogták és előállították azt a 29 éves helyi férfit, aki nyugtató és alkohol hatása alatt egy fahusánggal esett neki két kocsinak.

 

Határsértők Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Égből jövő biztonság

A legmodernebb eszközök alkalmazásával szélesítik tevékenységi skálájukat a nógrádi rendőrök.

 

Rugalmas reagálás

Az idei turizmus más lesz, mint ahogy azt a korábbi esztendőkben megszoktuk, csendesebbnek ígérkezik, de a fővárosi zsaruk hasonlóképpen felkészültek. Kapacitásaik hatékony kihasználásával szolgálják a Budapestre látogató hazai és külföldi turistákat.