Figyeljünk a gyermekeinkre

2020. 06. 22., h - 07:01
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Kérjük fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

A gyermekbiztonsági rendszerek használatának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni és arra a közlekedők figyelmét felhívni. Sajnos megtörtént eset, hogy egy kisgyermek azért esett ki egy közlekedő gépkocsiból az úttestre, mert annak vezetője nem rögzítette a gyermeket biztonsági gyermekülésben és a jármű ajtaja menet közben kinyílt.

Szintén gyakran látható és szomorú példa, hogy a jármű ülésén utazók az ölükben tartják a kisgyermeket úgy, hogy saját magukat sem rögzítik biztonsági övvel. Az ilyen felelőtlen magatartás következménye lehet, hogy a gépkocsi hirtelen fékezése esetén, a magát biztonsági övvel nem rögzítő utas, a saját tömegének tehetetlensége miatt előre lendül és az ölében utazó gyermeket a műszerfalnak vagy az előtte lévő ülés támlájának préseli. Nem nehéz elképzelni, hogy ilyen esetben milyen súlyos sérüléseket szenvedhet egy gyermek.

A gyermekbiztonsági rendszer használatának fontosságán kívül, szeretnénk felhívni a figyelmet, a hátsó ülésen egyébéként szabályosan szállított gyermek által kinyitható hátsó ajtóra is. Napjainkban gyakorlatilag az összes gépkocsi hátsó ajtaja gyárilag gyermekzárral ellátott, illetve nagyon sok esetben menet közben, a központi zár is automatikusan lezár. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a gyermekzár aktiválása nélkül, a gépkocsi ajtaja belülről még nyitható marad, mert a központi zár csak a kívülről történő rányitást akadályozza meg. Kérjük, ha járművében gyermeket szállít, aktiválja a gyermekzárat, az ajtó gyermek általi kinyithatóságának megakadályozása érdekében.

1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ) 48. § -ban található rendelkezések részletesen tartalmazzák a biztonsági öv használatának és a gyermekek szállításának szabályait. Kérjük, tekintsék át ezt, hogy gyermekeink a legnagyobb biztonságban utazhassanak önökkel.

Balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Szeged külterületén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 5 migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértők Ásotthalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 21 migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Baleset az M7-es autópályán

Pázmánd térségében, a Balaton felé vezető oldalon két gépjármű ütközött össze, ezért lassú haladásra és torlódásra számítsanak a gépkocsivezetők!