… hogy ne csússzunk bele!

2020. 01. 14., k - 08:58
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A köd balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Vezessenek óvatosabban!

Az elmúlt héten összesen 41 baleset történt Baranyában, amelyből 34 anyagi káros volt, 7 pedig személyi sérüléssel járt. A sérüléses balesetekben összesen 10-en sérültek meg, nyolcan könnyebben, míg ketten súlyosan. Ittasság gyanúja egy sofőrrel szemben merült fel. Idén már három olyan sérüléssel járó baleset történt megyénkben, amelynek okozója ittas sofőr volt.

 

A múlt héten a legjellemzőbb baleseti ok az elsőbbség meg nem adása, továbbá a gyorshajtás és a szabálytalan kanyarodás volt.

A köd a hűvös, de még nem kemény fagyos időszakok jellemzője. Legfőbb veszélye, hogy jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Nem csak a láthatóságot korlátozza, hanem egyéb veszélyeket is rejt. Mindezekre tekintettel a ködben történő biztonságos járművezetés speciális felkészültséget igényel.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, s a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte (különösen éjjel). Ezzel szemben lakott területen belül valamivel könnyebb a helyzet, mert a közvilágítás fénye részben áttöri a ködöt, de a sűrűbben haladó járművek által keltett légmozgás és egyéb körülmények miatt lényegesen jobb a láthatóság.

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Amennyiben járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni! A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!

„… hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam