Kerékpáros akció Újszentivánon

2019. 10. 09., sze - 08:47
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A kerékpáros balesetek megelőzése, valamint az őszi közlekedésre való felkészülés jegyében fokozott ellenőrzést tartottak a rendőrök Újszentivánon.

A preventív közlekedésbiztonsági akciót 2019. október 8-án délután tartotta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. Ennek keretében a rendőrök a járművek műszaki állapotát, valamint a kötelező tartozékok meglétét ellenőrizték. Felhívták a figyelmet a látni-látszani elv fontosságára, és amennyiben hiányosságot tapasztaltak, figyelmeztetés mellett láthatósági mellényt adtak át a közlekedőknek.

Fontos megemlíteni, hogy a balesetek nagy része az elsőbbségi jog meg nem adásából fakad. Az elsőbbségünk akkor biztosított, ha azt meg is adják, tehát minden esetben győződjön meg arról, hogy biztonságos az áthaladás! Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Kétkerekűvel éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a járművön vagy a kerékpároson előre fehér vagy kadmiumsárga, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el. Az oldalirányú észlelhetőség miatt legalább az első kerékre két darab prizmát kell felszerelni. Fontos még tudni, hogy lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény viselése.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam