Kerékpárral is óvatosan!

2019. 09. 11., sze - 16:58
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a kerékpárral közlekedőket, hogy legyenek körültekintőbbek, vigyázzanak saját és mások testi épségére!

Baranya megyében a múlt héten 18 személyi sérüléssel járó és 39 anyagi káros baleset történt. A személyi sérüléssel járó balesetekben összesen tizenkilencen sérültek meg, tizennégyen könnyen, öten pedig súlyosan. Bíztató, hogy a baleseteknél az ittasság gyanúja egyetlen egy esetben sem merült fel.

Az elmúlt hetekhez hasonlóan a sérüléses balesetek közül a legtöbb most is a Pécsi Rendőrkapitányság illetékességi területén történt, a balesetek többsége pedig a délelőtti időszakban, azaz 7 óra és 12 óra között következett be. A balesetet okozók nagy része személygépjárművel közlekedett, de számottevő volt a kerékpárosok száma is. 

Ezúton szeretnénk felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ tiltja a járdán való kerékpározást, mivel a járda a gyalogosoké. A gyalogosok mozgása – főleg a gyerekeké és az időseké – gyakran kiszámíthatatlan, így veszélyhelyzetek sokasága leselkedik rájuk. Kérjük a kerékpárosokat, hogy a balesetek megelőzése érdekében a gyalogos-átkelőhelyeken ne a kerékpáron ülve keresztezzék az úttestet. Ezt csak akkor tehetik meg, ha a gyalogos-átkelőhely mellett kerékpáros átvezetés van. Ennek hiányában a kerékpárról le kell szállni és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen át kell tolni a kerékpárt.

Amennyiben az úttest alkalmas a kerékpározásra, vagy van kerékpárút, kerékpársáv, kérjük, hogy ne kerékpározzanak a járdán. Kerékpárúton is tartsanak jobbra, az út jobb szélén közlekedjenek, így elkerülhetik az ütközést a szemből érkező kerékpárossal. A kerékpáron mindig legyenek meg a kötelező felszerelések, különös tekintettel a prizmákra és a működő világításra. A kormány és a fékek működjenek biztonságosan, fordítsanak gondot a karbantartásukra! 

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet  mi magunk, közlekedők tehetünk azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva veszünk részt a közlekedésben.

„… hogy mindenki hazaérjen!”

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopott, a rendőrség büntetőeljárást indított ellene

Szállásadója széfét feszítette fel egy férfi Gyulán. Több mint egymillió forintot és egy aranygyűrűt vett ki belőle. A nyomozók megtalálták az ékszert, illetve a pénz egy részét és visszaadták a tulajdonosnak.