Még dolgoznak a munkagépek, tart a betakarítás Zala megyében is

2020. 09. 14., h - 12:39
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Ebben az időszakban több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban, figyeljünk rájuk!

Javában tart a betakarítás, megkezdődött a szüreti időszak is, ezért Zala megye közútjain továbbra is nagy számban vesznek részt a közúti forgalomban mezőgazdasági munkagépek, terményszállító járművek. Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű járművek lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázatot rejt magában. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint a mezőgazdasági munkálatokhoz használt járműveket érintő közlekedési balesetek leggyakrabban a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok megsértése, valamint a nem megfelelő kivilágítás miatt következnek be. Vezessünk óvatosabban, mérsékeljük sebességünket, ha lassan haladó mezőgazdasági járművet közelítünk meg, előzésnél és kikerülésnél tartsunk nagyobb oldaltávolságot!

Az őszi időszakban rövidebbek a nappalok, a völgyekben futó útvonalakon megül a köd, korlátozottabbak a látási viszonyok, ezért különösen fontos, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú járművekkel induljunk útnak. A járművezető mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek az ellenőrzésnek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve egyéb vontatmányokra is! Látni és látszani!

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és az önjáró munkagépek vezetőinek a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmét:

  • fordítsanak kiemelt figyelmet a rakomány megfelelő rögzítésére, letakarására, 
  • a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a forgalomba történő bekapcsolódást megelőzően el kell távolítani, valamint az úttestre felhordott szennyeződéseket le kell takarítani, 
  • kombájnok esetében a vágóasztal szállítását nem a jármű elejére szerelve, hanem az erre a célra szolgáló eszközzel kell végezni,
  • különösen fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek, lehetőség szerint az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat. A rendőrség kéri továbbá a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre került esetleges szennyeződések észlelése esetén tegyenek bejelentést a 107-es vagy 112-es segélyhívón.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

18 embert fogtak el a rendőrök

Egy román kisbuszt vezettek ki a Pest megyei rendőrök, a sofőrt és társát, valamint 16, magát afgán állampolgárnak valló migránst állítottak elő.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.