Miért a forgalommal szemben?

2019. 10. 10., cs - 11:35
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Miért mennek egyesek a forgalommal szemben? A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság figyelemfelhívását olvashatják.

A híradásokban egyre gyakrabban hallani, hogy azért történtek közlekedési balesetek, mert egyes sofőrök forgalommal szemben közlekedtek az úton, illetve hajtottak fel az autópályára. Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig nem volt jellemző ez a közlekedési magatartás, de az elmúlt időszakban mégis több esemény is figyelmeztette a rendőrség közlekedési szakembereit, hogy figyelni kell a jelenségre.  

A megyében nemrég adták át az M44-es számú autóutat. Ez idő alatt számos jelzés érkezett a rendőrségre, hogy többen a forgalommal szemben közlekedtek az úton. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia. A 4-es számú főúton 2019. szeptember 22-én viszont életét vesztette egy 77 éves sofőr, aki Tiszapüspöki külterületén, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úton személyautójával megfordult, és a belső sávban frontálisan összeütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival.

b
2019. szeptember 22-ei halálos baleset, szemben a forgalommal

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a kábítószer- az alkoholos befolyásoltság alatt lévő, illetve a hetven év feletti autóvezetők, valamint az éjszakai látási viszonyok felelősek a legtöbb ilyen baleset bekövetkezéséért. Ezzel szemben elmondható, hogy az ilyen típusú baleseteknél közel hasonló arányban érintettek az idősek, mint a fiatal, kezdő vezetők, valamint több esetben nappal és jó látási viszonyok között követik el a jogsértést.  

Tapasztalatok szerint vannak, akik „benézik” a táblákat, és a gyorsforgalmi útra rossz irányból hajtanak fel. Az elkövetők általában az adott út rossz kitáblázottságára, a nem megfelelő helyismeretükre, vagy a lekopott, nem igazán látható útburkolati jelekre hivatkoznak, de olyan is akad, aki a GPS-t hibáztatja. Az esetek nagy részében azonban a járművezetők elismerik a felelősségüket, hogy szándékosan vagy véletlenül a forgalommal szemben hajtottak be az egyirányú utcába.

Elgondolkodtató azonban az is, hogy a rossz irányban közlekedő jármű vezetője az első vele szemből érkező gépjármű észlelése után sem áll félre, hanem sokszor több kilométer hosszan közlekedik, mielőtt bekövetkezik a tragédia.

Az összes balesethez képest ugyan meglehetősen ritka a forgalommal szemben közlekedés miatt bekövetkezett balesetek száma, ám azok az átlagosnál jóval nagyobb arányban követelnek emberéleteket. A legtöbbször ugyanis frontálisan és nagy sebességgel ütköznek a járművek.

Ezeket a baleseteket a szabályosan közlekedő járművezetőknek nagyon nehéz elkerülniük. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor ne csak dudáljanak, vagy fénykürttel jelezzék a szabálytalanságot, hanem hívják a rendőrséget is.

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy türelmesen, körültekintően és a szabályokat betartva vesznek részt a közlekedésben.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempész rendőrkézen

Egy okmányok nélküli, magát szerb állampolgárnak valló női sofőr akart 14 migránst Ausztriába juttatni.