Ön dönt: iszik, vagy vezet!

2020. 06. 25., cs - 13:03
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság titkára ezzel a szlogennel hívta fel a sofőrök figyelmét az ittas vezetés veszélyeire.

A befolyásolt állapotban történő járművezetés fokozott baleseti kockázatát jelzi, hogy Győr-Moson-Sopron megyében, idén minden 170. ellenőrzött járművezetőnél merült fel ittasság gyanúja. A személyi sérüléses baleseteknél minden 12. esetben volt közreható baleseti ok az alkoholfogyasztás.

A Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság, a Mosonmagyaróvári Városi Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottsággal karöltve prevenciós célú ittasság ellenőrzést tartott 2020. június 24-én, Mosonmagyaróváron.

Az alkoholszondás ellenőrzést követően azok a járművezetők, akiknél a műszer nem jelzett problémát kipróbálhatták az úgynevezett ittasságot szimuláló szemüveget, így tapasztalva meg az alkoholfogyasztás negatív érzékszervi hatását. A sofőrök szinte egytől-egyig éltek a lehetőséggel.

.

Az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére, illetve az ittasan okozott balesetek megelőzésére megyénkben továbbra is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség!

A Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság felkéri a közlekedőket, hogy ittasan senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Potyautas egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Piros lámpán és záróvonalon át

Balesetveszélyesen közlekedő, korábbi halálos balesetek helyszínén tilosban előző, útépítésnél forgalmat irányító lámpák piros jelzésén áthaladó autósokkal szemben intézkedtek a Békés megyei rendőrök.

 

Szerb kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.