Ősszel is legyenek óvatosak a közlekedésben!

2020. 10. 16., p - 09:12
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A megváltozott időjárási- és útviszonyok nemcsak a gépjárműveket teszik próbára, hanem azok vezetőit is. Kérjük, fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Az ősz beköszöntével rövidülnek a nappalok és a párás, ködös, esős idő megnehezíti a közlekedést. A járművezetők számára fontos feladat az őszi közúti közlekedésre való felkészülés, mellyel a balesetveszélyes helyzetek elkerülhetőek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

  • Indulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát, a megfelelő nyomást, a bordázat mélységét! Ne feledkezzenek meg a téli gumi időben történő beszerzéséről és felszereléséről sem!
  • Őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, így megváltozhatnak a tapadási viszonyok. Legyenek körültekintőek!
  • Balesetveszélyes a párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát, a jeget el kell távolítani.
  • Fontos, hogy ellenőrizzék a világító berendezések működését és gondoskodjanak a lámpák búrájának tisztán-tartásáról!
  • Töltsék fel az ablaktisztító tartályt téli szélvédőmosó folyadékkal, és ellenőrizzék az ablaktörlő gumik állapotát!
  • Fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket, mert a gyalogosok – időjárástól függően – esernyővel, kapucnival közlekednek, ami akadályozza őket a szabad kilátásban!
  • A téli időszak közeledtével egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére!
  • A vízátfolyás, az őszi munkálatoknál az úttestre felkerült sár is veszélyes lehet, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek!
  • Erdős, bokros részen a lehulló falevelek csúszóssá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodjanak a megváltozott útviszonyokhoz!
  • Figyeljenek az útra tévedt állatokra, és nemcsak a vadat jelző táblánál, hanem mindig olyan sebességet válasszanak, hogy adott esetben biztonságosan meg tudjanak állni!

A balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, türelmesen, egymásra odafigyelve vesznek részt a közlekedésben.

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elbuszozott – felismeri?

Elkötött egy távolsági buszt a gyanú szerint a felvételen látható férfi. Segítsen azonosítani!