Őszi közlekedés: Vezessünk óvatosabban!

2019. 10. 08., k - 08:36
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait.

Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek azok akár gyalogosok, akár járművezetők, a kedvezőtlen időjáráson kívül a látási viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Ősszel és télen ugyanis több tényező korlátozza az optimális látási viszonyokat. Éppen ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és saját magát a megváltozott körülményekre.

A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon, és természetesen a kerékpáron, aminek kötelező tartozékai még a világítóberendezések (elől és hátul egyaránt), valamint a küllőprizmák. Főként a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő áthaladásnál, és az útpadkán történő haladás alkalmával lehet nagy jelentőségük! Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, és ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

Ősszel és télen a közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az időjárás megváltozása miatt mérsékelt sebességgel és körültekintően közlekedjenek! Fontos, hogy a gépjármű világítóberendezései is megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek! Az őszi- téli átállás időszakában célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű teljes műszaki átvizsgálását.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a Megyei Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködve minden évben igyekszik segíteni a járművezetők őszi-téli átállását egy rendhagyó akció szervezésével. A rendezvénnyel legközelebb Nyíregyházán, a Nyír Plaza bevásárlóközpont parkolójában találkozhatnak az érdeklődők 2019. október 12-én. A rendőrségi ellenőrző ponton kollégáink ellenőrzik a jármű és a vezető okmányait, azok érvényességét, és a gépjármű folyadékszintjeit (ablakmosó, fagyálló), amit szükség esetén pótolnak is. A gépjárművek műszaki állapotának ellenőrzését (gumiabroncsok, fékek, világítóberendezések) pedig a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai végzik mobil műszaki vizsgaállomás segítségével.  


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a csaló

Több, mint félmillió forint kárt okozott az a 40 éves pécsi férfi, akit a nagyatádi rendőrök őrizetbe vettek.

 

Díjkitűzés visszavonása

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonja a 06010/3878/2017. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.

 

Megverte, megfenyegette iskolatársát

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amiben egy fiatalkorú fiú - vélt sérelme miatt - iskolatársát a helyi kiserdőbe csalta, ahol megverte és meg is fenyegette.