Őszi közlekedési tanácsok

2020. 11. 01., v - 09:17
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az eső mellett az úttestre lehulló falevelek is komoly gondokat okozhatnak ősszel.

A közelmúltban Nógrád megye útjain bekövetkezett több pályaelhagyásos közúti közlekedési baleset kapcsán az alábbiakra hívjuk fel a járművezetők figyelmét:

Az őszi időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjármű nem megfelelő állapota, vagy a nem jól megválasztott sebesség a megváltozott időjárási viszonyokhoz.

Sokan nem tudják, de a lehullott nedves falevelek is ugyanolyan csúszósak, mint a hó. Fontos, hogy kerülje a hirtelen fékezést, azokon a területeken, ahol a levelek befedik az úttestet. Abban az esetben, ha egy kanyar kellős közepén találja magát ebben a helyzetben, ne végezzen hirtelen kormánymozdulatokat, és ha a gumiabroncsok elveszítik tapadásukat, addig ne próbálkozzon a kormányzás erőltetésével, amíg vissza nem szerzi az irányítást a gépkocsi felett.

A heves esőzések miatt kialakult vízátfolyások gyakoriak ősszel az úttesten, az útkanyarulatokban komoly veszélyforrást jelenthetnek a közlekedők számára. Ilyen útkanyarulatok előtt már célszerű csökkenteni a sebességet és az úgynevezett motorféket használva áthaladni az érintett útszakaszon.

A fent felsoroltakon kívül, vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű baleseteket leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be.  
Tartsuk be az őszi közlekedés alapszabályait, s így minden közlekedő biztonságosan hazaérhet!

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja továbbá  figyelmet arra, hogy a maszk viselése, ezáltal a vírus terjedésének lassítása mindannyiunk közös érdeke. Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket és a hagyományos üdvözlési formát, ha felső légúti betegségtünete van, akkor ne hagyja el a lakhelyét!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megállítva

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 25 éves román sofőr ellen, aki 12 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Lezárt akta: Jockey kalandjai

A dunakeszi rendőrök befejezték a staffordshire terrier tolvaja elleni nyomozást, a gyanúsítottal szemben vádemelést javasoltak.