Szabályszegések = összetört autók, sérültek és egy halott

2020. 03. 17., k - 11:03
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Halálos kimenetelű baleset is történt az elmúlt héten Baranya megye közútjain.

Baranyában a múlt héten 42 közlekedési baleset történt, amelyből nyolc személyi sérüléssel járt, 34 pedig anyagi káros volt.

A személyi sérüléses balesetek három esetben súlyos, míg négy esetben könnyű sérüléssel végződtek, egy baleset pedig halálos kimenetelű volt. A balesetekben összesen 12-en sérültek meg. Ittasság gyanúja nem merült fel a balesetek során.

Az elmúlt héten a legjellemzőbb baleseti ok az elsőbbség meg nem adása volt. Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező úton érkező jármű részére! Ahhoz, hogy az elsőbbséget meg tudja adni a járművezető, meg kell meggyőződnie arról, hogy van-e az ő haladását keresztező jármű.

Az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál pedig minden esetben meg kell állni és az érkező jármű részére elsőbbséget adni. Fontos tudni, hogy bekanyarodáskor elsőbbséget kell adni azon az úttesten áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá a kerékpársávon, kerékpárúton vagy gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére.

A KRESZ egyértelműen fogalmaz:

„Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni! A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is lehessen állni!”

Ahogyan a járművezetők, úgy a gyalogosan közlekedők részéről is elvárható a körültekintő magatartás. Az úttestre lépés előtt többször nézzenek körbe, és győződjenek meg az úttesten való átkelés veszélytelenségéről, továbbá arról, hogy észlelte-e őket a közlekedő jármű vezetője!

 „… hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam