Vigyázzunk rájuk!

2019. 09. 08., v - 12:20
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága az iskolakezdés idején is felhívja a szülők figyelmét a szülői felelősségvállalás és a példamutatás fontosságára.

Jászárokszállás belterületén 2019. szeptember 5-én 7 óra 15 perckor a háza udvaráról indult el személygépkocsijával egy 55 éves helyi asszony. Az ingatlan előtt közvetlenül kiépített kerékpárút van, melyen kerékpárral közlekedett egy 9 éves jászárokszállási fiú. A személygépkocsi vezetője későn vette észre az iskolába siető gyermeket, aki fékezés nélkül a személygépkocsinak ütközött. A baleset következtében a kerékpáros diák a jármű motorháztetejére esett, és 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A rendőrségi szemle során kiderült, hogy a BMX kerékpáron nem működött a fék. A Jászberényi Rendőrkapitányság közúti baleset okozása vétség megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A baleset kapcsán szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy az iskola megkezdésekor különösen fontos a gyermek kerékpárjának műszaki felülvizsgálata. Ha a szemrevételezés során hibát észlel a szülő, akkor azt haladéktalanul javítsa meg, vagy vigye kerékpárszervizbe a kétkerekűt. Fontos a jól működő fék, a biztonságos kormány, a működőképes első- és hátsó lámpa, valamint a küllőkre szerelt fényvisszaverő prizma és a csengő megléte is.

A láthatósági mellény és a fejvédő sisak csak tovább javítja a gyermek biztonságát. A kerékpár mellett magát a gyermeket is fel kell készíteni, illetve fel kell frissíteni a tudását. Jó alkalom lehet ez a hétvége arra, hogy közösen kerékpározzon egyet a család, beszéljék át a kerékpárúton és az úttesten való kerékpározás, valamint az elsőbbségadás szabályait. A legjobb, ha végigmennek a lakóhelytől az iskoláig, és a nem egyértelmű helyzetekben magyarázza el a szülő, mi a helyes és biztonságos közlekedési mód.  

Az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát mutatva vesznek részt a közlekedésben. Kérjük, Ön is fogadja meg tanácsunkat!

 

…hogy mindenki hazaérjen!

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam