Zebra terv: a gyalogos balesetek megelőzésére

2020. 05. 14., cs - 17:40
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

A Heves megyei rendőrök is csatlakoztak a kampányhoz.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2020. május 12. és 14. között hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési akciót , melyhez Heves megye is csatlakozott, hiszen a megyében is előfordultak olyan közlekedési balesetek, amikor gyalogos-átkelőhelyen járókelők szenvedtek sérüléseket.

Az ellenőrzés során az egyenruhások a megye teljes területén, főként a városokban kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közelében tanúsított jogkövető magatartás betartására hívták fel figyelmet, hogy mielőtt az úttestre lépnek győződjenek meg annak veszélytelenségéről, soha ne kelljenek át az úttesten úgy, hogy közben valamilyen általuk használt technikai eszköz elvonná figyelmüket a biztonságos átkelésről, például az okostelefonok, és a fülhallgatók. A rendőrök elsődleges célja a segítő szándékú figyelemfelhívás, és a közlekedési szabályok érvényre juttatása volt. 

A gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, amely indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Az a tapasztalat, hogy a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályokat viszonylag kevés járművezető tartja be. Előfordul, hogy a közútra történő bekanyarodás során nem biztosítanak elsőbbséget az úttesten áthaladó gyalogosok részére, vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt a gyalogosok átkelése miatt megálló jármű mellett a gépkocsival szabálytalanul elhaladnak. Ezek a szabályszegések mind kiemelt baleseti kockázatot jelentenek.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a városok belterületi csomópontjainál, a bevásárlóközpontok, autóbuszpályaudvar környezetében, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyalogos balesetek a közlekedési szabályok betartásával és több odafigyeléssel megelőzhetőek!

Hiszen ne feledjék, mindenkit hazavárnak!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Élet a reptéren

Amikor utoljára, még tavaly ősszel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jártunk, szinte teljesen kihalt volt.

 

Csúcsban kerekeznek

A magyar tenger nyugati szegletében, Keszthelyen és Hévízen is felkészültek a rendőrök a nyári idegenforgalmi csúcsszezonra.

 

Ittas járművezetés, baleset, baleset

Mezőkövesd közelében vezetett ittasan egy férfi, aki az út melletti árokba hajtott, majd az ennek következtében kialakult forgalmi torlódás során egy másik figyelmetlen sofőr is balesetet okozott.