Zebra terv: megvédjük a gyalogosokat

2019. 05. 15., sze - 10:10
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A balesetek megelőzése a cél Zalában is.

A gyalogosok a közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevői, ezért is fontos, hogy kiemelt figyelmet szánjunk rájuk. A gyalogosok által elszenvedett balesetek jelentős része a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken következik be, ezért az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2019. május 13-a és 19-e között meghirdette a Zebra terv nevű kampányt - amihez a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott - azzal a céllal, hogy a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára helyezze a hangsúlyt.

A balesetmentes közlekedés elősegítése céljából a zalai rendőrök felhívják a sofőrök és a gyalogosok figyelmét is a következőkre:

  • A kijelölt gyalogos átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.
  • A gyalogosok győződjenek meg mindig arról, hogy az elsőbbséget megkapták-e!
  • Tegyen meg mindent a saját észlelhetősége érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keresse a feltűnőbb, a közlekedési környezetből kiemelkedő színeket! Lakott területen kívül, éjszaka, vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is életmentő lehet. Használja!
  • Ne rutinból, hanem mindig körültekintően és figyelmesen közlekedjenek!

2

… hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négy afgán határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.