Mentettek a balatoni vízirendőrök

2020. 06. 24., sze - 14:09
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. június 23-án három esetben is segítettek.

A nap folyamán az északi part közelében egy sup vízieszközt használó fürdőző, és egy kajakos sodródott el az erős szél miatti hullámzásban, egy vitorlás kishajó pedig meghibásodott, melynek fedélzetén két férfi tartózkodott. A bajba jutottak a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni.

A mentések idején másodfokú viharjelzés volt érvényben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kiszűrték

Túlsúlyos karaván sofőrjét bírságolták a Pest megyei autópályás rendőrök.