Bűnmegelőzés kicsiknek és nagyoknak

2019. 10. 25., p - 09:04
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Két korosztály részére tartott prevenciós tanácsadást a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola alsó tagozatos tanulói részére tartott előadást 2019. október 24-én a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója. A foglalkozáson a rendőrségi munka sokszínűségét mutatta be a gyerekeknek, valamint a jó hecc és a bűncselekmény közötti különbségről, illetve a balesetek megelőzési lehetőségeiről is beszélgetett a fiatalokkal.

Ugyanazon a napon délután a soproni GYSEV nyugdíjasklubba látogatott el a rendőrség prevencióval foglalkozó munkatársa. Az itt megjelent időskorúaknak - a közelgő ünnepek kapcsán - a vagyon elleni bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszélt, valamint a trükkös lopások leggyakrabban előforduló formáira, illetve az azok elleni védekezésre hívta fel a figyelmüket.  

Az időseknek az alábbiakat tanácsolta:

  • Ne tartson otthon nagyobb összegű pénzt, értékpapírt, ékszereket (a betörők minden rejtekhelyet ismernek, törekednek arra, hogy nyomtalanul kutassák át a házat)!
  • Házaikat ne hagyják nyitva, a ház kulcsát tartsák maguknál, ne hagyják a tolvaj által könnyen megtalálható helyen (lábtörlő alatt, szegre felakasztva, virágládában, villanyóra szekrényben)!
  • Világítsa meg háza, lakása környékét, hogy az ott ólálkodókat Ön és szomszédai is jól lássák!
  • Ha több napra elutazik, bízzon meg valakit háza szemmel tartásával, és a levélszekrény ürítésével!
  • Igyekezzen jó kapcsolatot kialakítani szomszédaival, és a „közösség erejét” felhasználva közösen megvédeni saját, és egymás lakását, értékeit.
  • Ha gyanúsnak tűnő telefonhívást kapnak valakitől, aki rokonnak adja ki magát, és pénzt kér, egy telefonhívással visszaellenőrizhetik, hogy az a rokon tényleg bajba került-e, és tényleg segítségre van-e szüksége.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Vaskútnál

A magát szír állampolgárnak valló férfit a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Határsértők Katymárnál

Afgán állampolgárnak vallották magukat azok az illegális migránsok, akik Katymárnál jogellenesen akartak az országba bejutni.

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.