A csend a leghangosabb sikoly, halld meg! – Csongrád megyében is

2019. 11. 30., szo - 07:15
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az országos kampány keretében a bűnmegelőzési szakemberek Csongrád megye több helyszínén tartanak előadásokat a témában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal együttműködve 2019 novemberében indította el „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt, amelynek középpontjában a kapcsolati erőszak megelőzése áll. A kampány része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett, illetve a hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

A kampány elindításának időpontja a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódik. Az ENSZ közgyűlése november 25-ét 1999-ben nyilvánította nemzetközi emléknappá.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya (CSMRFK BMO) a kampány üzenetének mind szélesebb körben történő megismertetése céljából elsőként a főkapitányság ügyfélvárójában helyezte ki az ORFK által biztosított, a programhoz kapcsolódó figyelemfelhívó plakátot. Az országos programhoz való kapcsolódás mellett a CSMRFK BMO, a novemberi „PoliceMail” elektronikus hírlevelében külön is foglalkozott a témával, bemutatva a kampányt és annak propagandaanyagát.

Természetesen nem csak ebben az időszakban fontos kiemelten kezelni a hozzátartozók közötti erőszak kérdését. A megyei és helyi szinten tevékenykedő bűnmegelőzési előadók különböző rendezvények, tematikus előadások, személyes konzultációk során is rendszeresen foglalkoznak a témával, amelyhez a CSMRFK BMO saját szóróanyagot is készített. A kampánnyal kapcsolatban megjelent úgynevezett információs kártyák pedig az elsődleges helyszíni intézkedéseket végző munkatársak tevékenységét segítik.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához is kapcsolódva 2019. november 20-án a CSMRFK BMO a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára meghirdetett „Általános prevenciós ismeretek” féléves kurzusán, hozzátartozók közötti és párkapcsolati erőszak témában Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet hazai szociális és fejlesztési igazgatója, valamint Galiba Enikő, az Orosházi Szociális és Fejlesztő Központ Krízisambulancia szakembere tartott előadást a hallgatóknak. Az év folyamán az orosházi regionális krízisambulancia munkatársai ugyanebben a témában már tartottak hasonló előadást, akkor a CSMRFK BMO által a prevenciós feladatokban részt vevő bűnügyi és rendészti állomány számára szervezett képzési napra kaptak meghívást.     

A városi rendőrkapitányságok bűnmegelőzési egységei is kiemelt figyelmet fordítanak a hozzátartozók közötti erőszak kezelésével kapcsolatos figyelemfelhívásra, prevenciós tevékenységre. A rendőrség biztonságra nevelő programjai mellett folyamatosan tartanak előadásokat a témában a lakosság különböző korosztályai számára.

A hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatban is hangsúlyozni kell, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Bűncselekmény, szabálysértés elkövetése esetén haladéktalanul hívni kell a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázni az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Ha valaki úgy véli, hogy azonnali segítséget nem igényel a helyzet, de fenyegetve érzi magát, mindenképpen tegyen feljelentést bármely rendőrkapitányságon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ugrani készült, megmentették

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság járőrei mentették meg annak a nőnek az életét, aki egy társasház lépcsőházi ablakában állva, végzetes lépésre szánta el magát.

 

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonkilenc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök huszonhét főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísértek, két személyt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.