A gravírozásnak köszönhetően lett meg a kerékpár gazdája

2020. 07. 03., p - 11:20
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Az egyedi sorszámnak köszönhetően került vissza egy kerékpár a tulajdonoshoz Mohácson.

A Mohácsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója 2020. június 24-én a mohácsi piacon tartott kerékpár-gravírozást. Az egyik kerékpáros a gravírozás során szólt a megelőzési szakembernek, hogy talált egy kerékpárt a városban. Lefényképezte a bicikli azonosító számát, majd átadta azt a rendőrnek A rendőrök a szám alapján megállapították, hogy a kerékpár a Mohácsi Családsegítő Szolgálaté. Felvették velük a kapcsolatot, és kiderült, hogy a szolgálatnak valóban hiányzik egy biciklije, amelyet több mint egy évvel korábban használatra adták kölcsön, azonban azt azóta nem kapták vissza. A rendőrök 2020. július 1-jén a kerékpárt visszaadták a tulajdonosnak.

A regisztráció során a kerékpár vázszerkezetébe egy helyi kódot gravíroznak, amely rendőrségi nyilvántartásba kerül, így az elveszett, ellopott kerékpár – megtalálása esetén – könnyebben visszakerülhet jogos tulajdonosához. Az előadó 2020. július 1-jén Lánycsókon is gravírozott. Ebben a Kisfaludy Károly Gimnázium három tanulója közösségi szolgálat keretében segítette. Az önkormányzat udvarán tartott kerékpár-regisztráción ott voltak a könyvtári tábor kisiskolásai is, akik érdeklődve figyelték a gravírozás menetét, és közben folyamatosan kérdéseket tettek fel.   

A kisiskolások útravalóul a „Bátor lakat” tanácsait tartalmazó vagyonvédelmi kiadvánnyal gazdagodtak, a megelőzési szakember pedig a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos szabályokra is felhívta a figyelmet.   

Tanácsok kerékpárosoknak:

  •           Ne hagyja őrizetlenül kerékpárját egy pillanatra sem, ez a legjobb zár!
  •           Ha mégis ott kell hagyni valahol, mindig zárja le, bármilyen rövid is az idő!
  •           Minőségi zárat egyszer kell venni, kerékpárt kétszer!
  •           A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Új egyenruha, régi hagyományok

Talán nincs ember, aki ne akarná tudni, mi zajlik a dísz­egység rendőreinek a fejében, amikor szabályos sorokban, mereven előrenézve menetelnek vagy mozdulatlanul állnak egy rendezvényen. Nyárilúd-tollas kalpagjukban, Kossuth-karddal a kezükben adják meg a méltóságát az ünnepnek és – ha úgy hozza a sors – a temetésnek is. Július elején 15 új díszegyenruhát kapott a Készenléti Rendőrség (KR) díszelgő alakulata. Farkas Gyula alezredes, vezénylő parancsnok a ruháról és a viselőiről is mesélt.

 

Oda-vissza bemérték

Közlekedésrendészeti akciót tartottak a rendőrök Baranyában. Volt olyan, aki kétszer is gyorsan hajtott, amikor a sebességmérő műszer felvételt készített róla.

 

Potyautas egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Piros lámpán és záróvonalon át

Balesetveszélyesen közlekedő, korábbi halálos balesetek helyszínén tilosban előző, útépítésnél forgalmat irányító lámpák piros jelzésén áthaladó autósokkal szemben intézkedtek a Békés megyei rendőrök.