A szépkorúak biztonságáért

2021. 01. 06., sze - 08:43
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya kiemelt figyelmet fordít az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére.

Egy 85 éves nő tett bejelentést a rendőrségre 2021. január 5-én, mert ismeretlen személy telefonon felhívta és közölte vele, hogy a fia balesetet szenvedett. Az ismeretlen hívó ezután átadta a telefont egy férfinek, aki a sértett fiaként bemutatkozva kérte az idős nőt, hogy adja meg bankkártyájának számát, azért hogy ne kerüljön börtönbe. A nő bontotta a vonalat, nem dőlt be az ismeretleneknek.

Tapasztalatok szerint Nógrád megyében sokan megfelelően reagálnak hasonló helyzetekben, és felismerik, hogy csalásról van szó. Leteszik a telefont, felhívják az érintett hozzátartozójukat, hogy ellenőrizzék jól van-e, vagy esetleg ő telefonált, és nem utolsó sorban azonnal értesítik a rendőrséget.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya továbbra is fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a potenciális áldozatok részére. Ezért a prevenciós szakemberek a napokban a Nógrád megyei szociális központok – illetve az időskorúak gondozását végző segítők – részére bűnmegelőzési üzenettel ellátott iratcsipeszt adtak át, akik vállalták, hogy eljuttatják a figyelemfelhívó szóróanyagokat az érintett szépkorúak számára, valamint a nyugdíjasklubok tagjainak.

Nem válik az úgynevezett telefonos vagy unokázós csalók áldozatává, aki az alábbiak szerint jár el:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket a hívó részére, amelyekre egy idegen nem tud válaszolni! „Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Semmilyen körülmény között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam