„Álmunkatársak”

2018. 11. 29., cs - 12:33
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében újra megjelentek a trükkös csalók.

A rendőrségi felhívások ellenére mégis sokan válnak a trükkös csalók áldozatává. Erre volt példa az elmúlt napokban is, amikor egy ismeretlen férfi kéményseprőnek adta ki magát, így jutott be egy idős asszony házába Jászapátin. Az asszony gyanútlanul beengedte az idegent, aki mérési munkákat színlelt, majd az „elvégzett munkáért” pénzt csalt ki tőle.

A csalók ötleteinek tárháza kifogyhatatlan, újabb és újabb trükkel próbálkoznak, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Az elkövetők kéményseprőnek, áramszolgáltató dolgozójának, vízszerelőnek vagy akár egy biztosító társaság képviselőjének adják ki magukat és munkát színlelve a sértett otthonában megtévesztéssel pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, legyenek körültekintőek és elővigyázatosak!

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

  • Lakásuk ajtaját, családi házuk kapuját mindig zárják kulcsra!
  • Csak olyan személyeket engedjenek be otthonukba, akiknek személyazonossága, tevékenységének hitelessége (fényképpel ellátott igazolvánnyal, kitűzővel, formaruhával) minden kétséget kizáróan megállapítható!
  • Az ismeretlen személyeket a bezárt bejárati ajtón kívül várakoztassák! Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak, és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!
  • Jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt soha ne adjanak! Kérjenek csekket, vagy számlaszámot!Figyeljék meg a kéretlenül érkező idegent, és ha lehetőség van rá, írják fel gépkocsi rendszámát!
  • Fontos tudni, hogy a lakossági közüzemi szolgáltatók közül számlakiegyenlítésre helyszíni díjbeszedést egyik sem végez.
  • Nagyobb összeget ne váltsanak fel idegennek, mert valódi bankjegy helyett, könnyen kaphatnak hamisítványt!
  • A bejárati ajtót minden esetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal, amely használata során megóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bejussanak a lakásba.
  • Legyenek bizalmatlanok, és óvatosak az idegenekkel szemben!

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatukká válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél! A rendőrök kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszínt, próbáljon meg pontos, részletes személyleírást adni az elkövetőről!
 

k

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyomozás

Holttestet találtak egy érdi házban.