Biztonságosan a neten is

2020. 02. 13., cs - 11:12
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A bűnmegelőzési szakember a biztonságos internetezésről tartott előadást a lakásotthon diákjainak Mohácson.

A Mohácsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, Ernsztné Csáki Melinda rendőr főhadnagy 2020. február 12-én a helyi lakásotthon diákjainak tartott előadást a biztonságos internethasználatról, valamint az internet veszélyeiről.    

A bűnmegelőzési szakember felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy az internet nem felejt, ezért nem mindegy milyen adatokat, fényképeket osztunk meg magunkról, mert ezekkel mások könnyen visszaélhetnek. Beszélt arról is, hogy mik a közösségi oldalak előnyei és hátrányai, de az is szóba került, hogy milyen veszélyeket rejt a neten való ismerkedés és a chatelés, melyek a legjellemzőbb visszaélések és hogyan lehet ellenük hatékonyan védekezni.

Végül, de nem utolsó sorban a számítógépes játékok túlzott használata során kialakuló függőségről, valamit az egészségkárosodásról is tájékoztatta a résztvevőket. A témával kapcsolatban a gyerekek keresztrejtvényeket fejthettek, illetve betűkáosz, valamint kódfejtő játékkal is játszhattak.

 

Néhány jó tanács a biztonságos internethasználat érdekében:

Online bankkártyás fizetésnél győződj meg arról, hogy valódi bank honlapján jársz-e, más oldalon (például kereskedő oldalán) ne add meg az adatokat!

Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyiss meg, töröld ki!

Internet kávézóban vagy wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!

Ha nyilvános helyen jelentkezel be, ne hagyd a gépet őrizetlenül, hiszen bárki odaülhet és beleolvashat a beszélgetésbe, vagy üzenetet küldhet a nevedben, amely komoly kellemetlenségekkel járhat!

A közösségi oldalakon csak valódi ismerősöket jelölj be, itt nem az a cél, hogy minél több ismerősöd legyen!

Ismeretlennek személyes kérdésekre ne válaszolj a neten!

Ha valaki durván beszél, erőszakoskodik, vagy zaklat, azonnal lépj ki, és szólj a szüleidnek!

Ne tegyél közzé, és ne küldj senkinek magadról kihívó fényképeket, videókat! A „világháló nem felejt”, vagyis a feltöltött tartalmak archiválódnak és hosszú idő múlva is elérhetők.

Amennyiben találkozót beszélsz meg, soha ne egyedül menj, és először forgalmas helyen találkozzatok!

Csak rendszeresen frissített vírusvédelemmel és tűzfallal ellátott számítógépről internetezz!

Mindig használj közepes vagy magas fokozatú biztonsági jelszót!

Az emberi hiszékenységgel szemben a vírusirtó programok is tehetetlenek!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 45 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök 13 főt elfogtak, 10 főt feltartóztattak, 20 fő bejutását megakadályozták, egy esetben két határsértővel szemben pedig a román határőrizeti szervekkel közösen intézkedtek a tegnapi nap folyamán.