Bűnmegelőzési tanácsok a nyári időszakra

2014. 06. 05., cs - 10:33
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség néhány hasznos bűnmegelőzési tanáccsal szeretné segíteni a nyári szünidőre, illetve nyaraláshoz készülődőket.

A fiatalok biztonsága

A diákok nemsokára élvezhetik a megérdemelt nyári szünidőt. Néhány évvel ezelőtt kulcsos gyerekeknek neveztük azokat, akik az iskolai szünidőt egyedül, céltalanul, felügyelet nélkül töltötték. Mára ez megváltozott, hiszen a fiatalok jelentős része otthon megtalálja az egész világot. Az elektronikus média és az internet más típusú veszélyeket hordoz. A világhálón is él a szabály: idegenekben ne bízzanak és tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat.

Kérjék meg gyermeküket, ha elmegy otthonról, mondja meg hová megy, kivel találkozik, mikor ér haza. Ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét.  Ez nem a bizalmatlanság jele, hanem a gondoskodásé.

A gyermekek értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen és ne adják oda senkinek. Táskájukat ne hagyják őrizetlenül, azokat mindig tartsák maguk mellett. Idegenekben ne bízzanak meg feltétel nélkül, velük ne menjenek sehová. Késő esti órákban lehetőség szerint ne tartózkodjanak közterületen. Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat, valamint emlékezetből tudják szüleik telefonszámát is.

Egyre több áldozatot szednek a dizájnerdrogok. A szakemberek szerint a dílerek sem tudják, hogy valójában mit forgalmaznak. 2010 óta az új pszichoaktív szerek folyamatosan növekvő jelenléte tapasztalható a magyar feketepiacon is. Ezen drogok nagy részéről alig van információnk. Az ismeretlen összetételű anyagok szervezetre gyakorolt hatása nem ismert, ezért egyetlen megelőzési módszer van: el kell kerülni a fogyasztását.

 

Nyaralók, hétvégi házak biztonsága

A nyári szabadságolások miatt a lakásokra, családi házakra, nyaralókra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek. A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledőket. A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver, ezért fontos, hogy gondoskodjanak ingatlanuk megfelelő zárhatóságáról. Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössenek megfelelő biztosítást is.

Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es hívószámon.

 

Strandlopások

A nyári időszakban kedvelt fürdőzés rengeteg bosszúságot okozhat, ha nem tesszük meg a tőlünk elvárható óvintézkedéseket. A védekezés legjobb módszere a megelőzés. Mielőtt járművüket a parkolóban hagyják, győződjenek meg arról, hogy a járműben látható helyen nem hagytak semmiféle tárgyat, ami csábíthatja a tolvajt. A strandon, nyaralóhelyen értékeiket helyezzék el értékmegőrzőbe, a csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül. A strandolásra értékes tárgyakat ne vigyenek magukkal.

 

Biztonságban külföldön

  • Ismerjék meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait.
  • Külföldre történő utazás előtt kössenek utas- és balesetbiztosítást.
  • Soha ne váltsanak pénzt illegális pénzváltóknál.
  • A szállodában vegyenek igénybe széfet, értékmegőrzőt.
  • Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik. 
  • A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat. 
  • Ha külföldön úti okmányaik elvesztek, vagy ellopták azokat, kérjük, feltétlenül vetessenek fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljanak az illetékes magyar külképviselethez.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendhagyó rendőri ellenőrzés Szekszárdon

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési szakemberei Pünkösdkor kerékpáros bukósisakkal és egyéb láthatósági eszközökkel ajándékozták meg a kétkerekűek vezetőit a megyeszékhelyen.

 

Nyolc illegális migráns

A Bács-Kiskun megyében feltartóztatott külföldiek jogellenesen jutottak be az ország területére.