Digitális higiénia

2020. 10. 13., k - 10:12
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Ezzel a névvel indít hat héten át tartó kampányt az Interpol az online bűnözés visszaszorítása érdekében.

A kampány 2020. október 5-e és november 15-e között tart, és minden héten egy-egy újabb kapcsolódó témát dolgoz fel. Az Interpol kezdeményezéséhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A cél az, hogy tudatosítsa ennek a bűnözési módszernek a megelőzési technikáit. A hathetes akció témakörei az adathalászat, zsarolóvírusok, szexuális bűncselekmények, üzleti e-mailekkel való visszaélések, kriptovaluták jogszerűtlen megszerzése és a gyermekek ellen elkövetett online bűncselekmények.

Az első hét tanácsai:

1. Kiberbiztonsági ellenőrzőlista

  • Ne nyisson meg gyanús fájlt és csatolmányt, azonnal törölje azokat!
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fájljairól online és offline tárhelyre is!
  • Erősítse meg az otthoni hálózatot!
  • Folyamatosan frissítse a szoftverét!
  • Használjon erős jelszavakat!
  • Közösségimédia-fiókjaihoz használjon kétfaktoros hitelesítést!
  • Ellenőrizze az adatvédelmi és a biztonsági beállításokat!

2. Telefonos csalás módszere

A trükkös csalások egyik példája a telefonon elkövetett csalás. Ilyenkor általában a hívó fél egy adott cég képviselőjeként vagy kormánytisztviselőként mutatkozik be, és fizetésre szólítja fel a hívott felet. Az adathalászat során a sértett látszólag egy adott banktól, e-kereskedelmi cégtől, kormányhivataltól kap e-mailt. Az ebben található csatolmány vagy link olyan rosszindulatú vírust tartalmaz, amely személyes adatok megadását és kifizetését kéri.

3. Gondolkodjon, mielőtt kattint!

Az adathalászathoz alkalmazott e-mailek és csalárd weboldalak első pillantásra legálisnak tűnnek. A kiberbűnözők vagyonokat próbálnak szerezni Öntől. Az adathalászat bárhol jelen lehet. Soha ne kattintson ismeretlen linkre!

Maradjon éber!

Maradjon szkeptikus!

Maradjon biztonságban!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Útjukba álltak

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 39 éves belga sofőr ellen, aki 21 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Visszakapta ellopott akkumlátorát

A szemfüles szomszédasszony felírta annak a furgonnak a rendszámát, amivel a tolvajok közlekedtek Telkibányán. A nyomozók három férfit hallgattak ki gyanúsítottként a lopással összefüggésben.

 

Szekszárdi diadal

A Heves megyei csapat nyerte a X. Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt.