Egy hét az idősek segítése jegyében

2017. 10. 08., v - 08:35
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Az Idősek Világnapját követő héten, tizenkilenc helyen tartottak bűnmegelőzési tájékoztató előadásokat a rendőrök Békés megyében.

Több mint négyszáz idős embernek tartottak bűnmegelőzési tájékoztatót a rendőrök a „Házhoz megyünk” program részeként a 2017. október 2-a és 8-a közötti héten Békés megyében. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett programsorozat keretében idősek klubjaiba, idősotthonokba látogattak el, egy művelődési házban tartottak előadást és bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A megyeszékhely, Békéscsaba mellett Békésen, Gyulán, Orosházán, Végegyházán, Kaszaperen, Nagykamaráson, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Békésszentandráson és Körösújfaluban várták az érdeklődőket. A bűnmegelőzési előadók az időseket leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszéltek.

A trükkös lopások, csalások kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy idegeneket senki ne engedjen be a házába, lakásába. Ha a szokásos árnál jóval olcsóbban kínálnak bármit házaló árusok, akkor ne vásároljanak, ne adjanak oda pénzt azonnal. Mérlegeljék, hogy az adott dologra egyáltalán szükségük van-e. Amennyiben igen, kérjék családtagjaik, szomszédok segítségét a döntéshez. Idegenek előtt ne vegyék elő az összes megtakarított pénzüket! Ha vásárolnak, előre készítsék elő a vételárnak megfelelő összeget. Elszaporodtak a telefonos csalások, amikor ismeretlenek a felhívott embereknek nyereményt ígérnek. Cserébe azt kérik, hogy menjenek el egy bankautomatához, tegyék be a kártyájukat és gépeljék be a megadott kódot. A kód telefonszám, a csalók így töltik fel az egyenlegüket. Ezért a rendőrség kéri, hogy hasonló hívás esetén senki ne tegyen eleget az ismeretlen telefonáló kérésének.

A rendőrök bemutatták a „BikeSafe” programot, amely egy kerékpár regisztrációs rendszer. Lopás esetén segíti a kerékpár megtalálását, a felderítést. Arra kérték az időseket, hogy sehol még rövid időre se hagyják úgy őrizetlenül a kerékpárjaikat, hogy nem zárják le. Ha a házuk udvarán, vagy lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is zárják le.

A bűnmegelőzési szakemberek megmutatták az időseknek a szolgálati igazolványukat és részletesen beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni, azonosítani a rendőröket. Kérték, hogy bármilyen, a biztonságukat érintő kérdéssel, illetve bűncselekmény esetén forduljanak bizalommal a rendőrséghez, hívják a 112-es segélyhívót.

 

Kapcsolódó tartalom:

Október 1. – Az Idősek Világnapja (ORFK Kommunikációs Szolgálat)


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.