Egyre többen bontják a vonalat

2020. 02. 03., h - 08:28
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pest megyei rendőrök által megálmodott és megvalósított, az unokázós csalások visszaszorítására, megelőzésére indított program kedvező fogadtatásra talált az idősek körében.

Első születésnapját ünnepelte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya „Bontsa a vonalat!” projektje. A kampányt a 2018. II. félévétől megszaporodó, úgynevezett unokázós csalások megelőzésére, megszakítására hívták életre 2019. február 1-jén. Leggyakrabban közlekedési balesetre, sérülésre, az állítólagos kár megfizetésére hivatkozva igyekeztek az elkövetők - sokszor síró hangot imitálva - pénzt, vagy más értéket kicsalni áldozatuktól.

A bűnmegelőzési osztály munkatársai speciális, offenzív prevenciós programot indítottak „Bontsa a vonalat!” elnevezéssel annak érdekében, hogy minél több potenciális sértettel megismertessék a csalási módszert és tanácsokkal lássák el őket a követendő magatartásról. A munkába bevonták Pest megye rendőrkapitányságait és felvették a kapcsolatot a helyi nyugdíjas klubokkal, a szociális és egészségügyi intézményekkel, az önkormányzatokkal, a tanintézményekkel, a polgárőrséggel, a mezőőrséggel, a körzeti megbízotti állománnyal, a közterület-felügyelettel, a házi betegápolásban résztvevőkkel, a gyógyszertárakkal, a postásokkal, a falugondnoki hálózattal, a helyi egyházközségek vezetőivel, gyülekezetekkel, segélyszervezetekkel.

A „Bontsa a vonalat!” kampány mellett többször rendeztek szépkorúakat megszólító, aktív részvétellel zajló vetélkedőt „Játs(s)zMA!” címmel, de kedvező volt a fogadtatása a „Mama, ez nem mese” felhívásnak, valamint a „Nem vagy az unokám! Nem versz át!” kisfilmnek is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt egy esztendőben 25 000 darab plakátot és felhívást osztott szét az illetékességi területén található orvosi rendelőkben, busz-, és vasútállomásokon, társasházak lépcsőházaiban, idősek gondozóházában, de postai kézbesítőkhöz, körzeti megbízottakhoz és az együttműködésben résztvevő szervezethez, intézményhez is eljutott a prevenciós anyag. Üzeneteikkel nemcsak az idős-, és szépkorú embereket szólították meg, hanem igyekeztek az unokákhoz is eljuttatni azt.

Az eddigi tapasztalatok szerint Pest megye illetékességi területén az unokázós legendával elkövetett csalások tekintetében - köszönhetően a tevékeny és hatékony bűnmegelőzési munkának is - csökkenő tendencia figyelhető meg.

A változás a kísérleti szakban rekedt csalások vonatkozásában a legszembetűnőbb. Az idősek együttérzésére, jóérzésű hiszékenységére apelláló próbálkozások továbbra is előfordulnak, azonban egyre több kísérlet hiúsul meg a vonal bontásával sértetti oldalról.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a jövőben is az eddigihez hasonló intenzitással folytatja bűnmegelőzési programjait.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás az M43-as autópályán

Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy közelében, ahol korábban anyagi káros baleset történt.

 

Felgyújtotta a nagyszülei házát

A rendőrök őrizetbe vették azt a perkupai fiatalembert, aki bosszúból felgyújtotta a nagyszülei házát, majd több hozzátartozóját is megfenyegette.