Figyelem unokázós csaló!

2020. 09. 14., h - 08:25
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Szegeden élő idős asszonyt ejtett tévedésbe egy ismeretlen.

A Szegedi Rendőrkapitányságon 2020. szeptember 10-én tett feljelentést a sértett, mert aznap ismeretlen személy telefonon felhívta és a lányának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett, ezért sürgősen másfél millió forintra van szüksége, amit egy külföldi telefonszámra kell átutalni. Az idős sértett összeszedte a kért összeget, majd taxiba ült, és több nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül megpróbálta elküldeni a pénzt. Az ügyintézések során azonban az alkalmazottak minden esetben felhívták a hölgy figyelmét az utalás gyanús körülményeire, illetve arra, hogy többektől csaltak már ki pénzt hasonló ürüggyel. A sértettet végül utolérte a lánya, így meghiúsult a tranzakció.

Az unokázós csalások alkalmával az elkövetők jellemzően telefonon keresik fel az áldozatukat, unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy más értéket csalnak ki áldozatuktól. Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait:

-  Amennyiben valaki telefonon arra hivatkozik, hogy hozzátartozóját baleset érte, vagy bajba került és emiatt nagyobb összegű készpénzre van szüksége, azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

- Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

- Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!

- Kérjük idős hozzátartozójukat készítsék fel arra, hogy ilyen esetben mi a teendő!

- Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívószámon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

18 embert fogtak el a rendőrök

Egy román kisbuszt vezettek ki a Pest megyei rendőrök, a sofőrt és társát, valamint 16, magát afgán állampolgárnak valló migránst állítottak elő.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.