Gordon maci Mátészalkán

2019. 04. 05., p - 08:45
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Az interaktív játék segít eligazodni a diákoknak az internet világában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2019. április 4-én a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiumának tanulói részére a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság - újszerű, pályázati forrásból megvalósított - Mentsétek meg Gordont! című bűnmegelőzési játékát mutatták be. A diákok az alábbi kérdésekre keresik a válaszokat: Milyen bűncselekményeket követtek el Gordon ellen? Mi lehet a következmény az áldozatra és az elkövetőre nézve? Mit tehetnek az osztálytársak, hogyan segítsenek az áldozaton? Kihez fordulhatnak segítségért, ha társuk (vagy akár ők maguk) bajba kerülnek? Hogyan viselkedjenek a világhálón, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek? Az interaktív játék során egy kis maci, Gordon segít a gyerekeknek eligazodni az internet világában.

Rendkívül fontos a tudatos internethasználat. Lényeges, hogy betartsuk és betartassuk a biztonságos internetezés szabályait, ehhez fogadják meg hasznos tanácsainkat:

  • Számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságossá teszi a böngészést, erről az internet-szolgáltatók nyújtanak bővebb információt.
  • A szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak, illetve, hogy mennyi időt tölthetnek a világhálón.
  • Ismeretlen feladótól, gyanús tartalmú e-mailekben érkező csatolmányokat nem szabad megnyitni.
  • Senkinek ne adja ki az interneten személyes adatait! (pl. jelszó, banki adatok stb…)
  • Legyen gyanakvó a szokatlan, gyanús eseményekkel szemben!
  • Hordozható adattároló eszközökön (pl. pendrive) található fájlokat csak vírusellenőrzés után nyisson meg!
  • Ne legyen indokolatlanul csatlakoztatva a hordozható adattároló eszköz a számítógéphez!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam