Heti kibertippek: ismerős vagy idegen?

2020. 11. 18., sze - 09:01
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség online bűnmegelőzési kampányának e heti tanácsai a közösségi oldalak megtévesztései közül a virtuális és valódi barátok, ismerősök különbségéről szólnak.

A közösségi oldalak népszerűségével a valódi élet mellett egyre dominánsabban jelen van az emberek mindennapjaiban egy második, alternatív élet: az online lét. Virtuális barátaink többnyire a materiális világban is ismerőseink, de vannak, akikkel még nem találkoztunk személyesen, csupán az online világban vagyunk kapcsolatban. Fontos különbséget tenni azonban a két ismeretség között: akivel még nem találkozott személyesen, az idegennek számít, még akkor is, ha régóta követik szemmel egymás posztjait, régóta leveleznek. Legyen fokozottan óvatos az idegenekkel az interneten is.

A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező ember, akik az álcákat az áldozatok manipulálására használják fel, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, amelyeket alapesetben nem tennének meg. Ha biztonságban szeretné érezni magát a közösségi oldalakon is, akkor csak olyan embereknek engedélyezze, hogy kapcsolatba léphessenek Önnel, akiket személyesen is ismer.

Ha egy idegen fényképet vagy pénzt kér Öntől, esetleg a személyes adatairól vagy a bankkártyaszáma felől érdeklődik, tiltsa le!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam