Hurrá nyaralunk – bűnmegelőzési jótanácsok

2018. 06. 27., sze - 10:03
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 10 jótanáccsal szolgál a nyári szünidő gondtalan eltöltéséhez.

A szünidőben a gyerekek gyakran maradnak szülői kontroll nélkül, ezért is fontos, hogy felkészítsük őket a rájuk leselkedő lehetséges veszélyekre. A gondtalan nyár eltöltéséhez a szülők tartsanak szem előtt néhány jótanácsot, amelyekről beszélgessenek gyermekeikkel!

1.Tudatosítsák a gyerekekben, hogy az idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és a lakásba ne engedjék be őket!

2. Ne bízzanak a gyermekre nagyobb mennyiségű készpénzt!

3. Strandon, napközis táborban ügyeljenek arra, hogy a lakáskulcs, a pénztárca, a mobiltelefon soha ne maradjon szem előtt! 

4. Gondoskodjanak arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége!  

5. Mindig legyen információjuk a gyermek hollétéről és barátairól!

6. Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit tőlük! Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.

7. Mindig beszéljék meg gyermekükkel, hogy ha bármi baja történne, kihez és hová fordulhat segítségért.  A gyerekek ismerjék szüleik telefonszámait, továbbá a 112 segélyhívószámot! Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, ha veszélyben érzik magukat.

8. Ne hagyják egyedül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán! Tanácsos összefogni rokonokkal, barátokkal, esetleg szomszéddal, akik segítséget nyújtanak a gyerekek felügyeletében.

9. A nagyobb gyermekek, fiatalok egy része már szeszes italt is fogyaszt és késői időpontig is kimarad egy-egy rendezvény miatt. FONTOS! A programokra csak csoportosan vagy felnőtt kíséretében menjenek a tinik, de ennél is fontosabb, hogy onnan senkit ne engedjenek egyedül távozni!!!! Beszéljék meg, ki-kivel indul haza, kiért jön szülő, aki hazáig viszi őket.

A Szolnoki Rendőrkaptányság munkatársai - a szolnoki diákönkormányzat tagjai által tervezett és a helyi önkormányzat által legyártatott- „Senkit ne hagyj hátra!” feliratú színes karszalagokat osztanak a fiatalok részére szervezett rendezvényeken, ezzel is felhívva a figyelmet a felelősségteljes szórakozás fontosságára.

 

A legfontosabb tanácsunk mégis az, hogy teljen a nyár felhőtlenül, vidáman,

szuper élményekkel gazdagon! :D

k

 

k

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

 

Bosszúból rátámadt - vádjavaslat

Barátnője szakítani akart, ezért felpofozta és ellökte őt az a 36 éves férfi, akinek ügyében a dabasi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Szír migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Segítettek a balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni.