Internetes csalások

2019. 10. 30., sze - 10:35
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Az online kereskedelem a csalók számára határtalan lehetőséget kínál. A Szolnoki Rendőrkapitányság figyelemfelhívással él a lakosság felé.

A csalók tevékenysége a fizetés körüli csalásoktól, a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet. Az internetes csalások legjellemzőbb elkövetési módja, hogy nem létező árut próbálnak a vevőnek eladni, majd eltűnnek a kapott, interneten átutalt előleggel vagy akár a teljes összeggel együtt.

Gyakran gyanútlan internetes vásárlókat csapnak be azzal, hogy nem a megrendelt áru vagy nem olyan minőségű áru érkezik meg, mint amit megvásárolni szerettek volna. Azonban olyan esetek is előfordulnak, amikor egyáltalán nem érkezik meg a kívánt termék.

Ha nem akar Ön is hasonló helyzetbe kerülni, lehetőség szerint személyesen fizesse ki, illetve vegye át az aukciós oldalakon vásárolt termékeket. Ha ez nagy távolság miatt nem megoldható, vásároljon olyan oldalakról, ahol utána nézhet az eladónak vagy ellenőrizze létezését, megbízhatóságát oly módon, hogy keresse meg a közösségi portálokon vagy akár az internetes keresők egyikében.

Nem mindenki használja csaló szándékkal az internetet, azonban fő az óvatosság és biztonság, mellyel megakadályozhatjuk, hogy megkárosítsanak bennünket!


Néhány alapvető biztonsági óvintézkedés betartásával elkerülhető az áldozattá válás:  

- Mindig csak megbízható online kereskedőoldalról, aukciós weboldalról vásároljon!

- A terméket kínáló kereskedő leellenőrizhető több forrásból is! Nézzen utána ezeknek, kérjen elérhetőségeket, referenciákat!

- Soha ne utaljon előre pénzt ismeretleneknek!

- Ha lehetőség van rá, akkor válassza az utánvételes megoldást!

- Lehetőleg vásárlás előtt győződjön meg személyesen is a termék állapotáról, megfelelő működéséről!

- Nézzen utána a megvásárolni kívánt terméknek, annak milyen hibái lehetnek, mire kell ügyelnie mielőtt megvenné! Elektronikus eszköznél rendelkezik-e hazai szervizháttérrel, alkatrészbázissal!  

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keserű véget ért az édesszájú betörő sorsa

Az alsószentmártoni férfinek többrendbeli lopás miatt kell felelnie. Az egyik ház hűtőjéből még a születésnapi tortát is ellopta, ráadásul elfogásakor is lopott sütemény volt nála.

 

Biztonsági őrre támadt egy család Kecskeméten

A helyes maszkhasználatra hívta fel egy nő és két gyermeke figyelmét a biztonsági őr, ezért bántalmazták. Az asszonynak kiskorú veszélyeztetetése és könnyű testi sértés, két gyermekének pedig csoportosan elkövetett garázdaság miatt kell felelnie.

 

Kivezették

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 44 éves ukrán sofőr ellen, aki 18 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Fiatalkorú kifosztó őrizetben

A 15 éves fiú a nyomozók által beszerzett információk szerint legalább tizenhét bűncselekményt követett el alig öt hónap alatt.