Megkezdődik a verseny a „112 – Tudd, hogy segíthess!” programban

2019. 01. 18., p - 10:12
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete a „112 – Tudd, hogy segíthess!” programja keretében „játékra” invitálja a megyében tanuló felsős diákokat!

A szervezetek közös programjának lényege, hogy - első lépésként - olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon, melynek birtokában vészhelyzet esetén a gyermekek mernek és tudnak segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani.

Ennek érdekében a négy szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze.

A 4 téma:

-              az elsősegélynyújtás alapjai

-              a katasztrófavédelem megelőzési tevékenysége

-              baleset-megelőzés

-              bűnmegelőzés

A mintegy 50 oldalas tudásbővítő „tananyag” elsajátítását követően egy online tesztsor kitöltésével a diákok számot adnak megszerezett tudásukról. Érdemes vállalni a megmérettetést, mert azon csapatok és iskolák (a felkészítő tanárokkal együtt), amelyek az első forduló teljesítménye alapján bejutnak a döntőbe (a „Piros-kék lámpás kalandnapra”), értékes ajándékokat nyerhetnek. Természetesen a legnagyobb érték az emberi élet, így az elsajátított ismeretetekkel a gyermekek saját környezetük (család, barátok, osztálytársak) biztonságát is tudják erősíteni.

A szervezők az ötfős csapatokba - 13-15 éves diákok (az általános iskolák és az érintett gimnáziumok 6-8. évfolyamos tanulói) - jelentkezését várják. A csapattagok neme és kora szabadon választható. A regisztrációt követően a tagok egy csapatkapitányt választanak, aki jól kommunikál és kellően talpraesett. A többiek maguk választják meg, hogy melyik témakört szeretnék megtanulni. Vannak, akik a rendőrség, mások a mentőszervezet, a Vöröskereszt vagy a katasztrófavédelem/tűzoltók munkájával ismerkednének meg szívesebben. Ez azért fontos, mert ha a versenyzők specializálódnak egy-egy területre, egyszerűbb a felkészülés, a tudásanyag elsajátítása. A felkészülés ideje csaknem egy hónap. Az 50 kérdésből álló online tesztlap kitöltésére várhatóan február hónap végén, március elején kerül sor.

A játékra nevezni

•             Iskola neve és e-mail címe

•             Csapatnév + az öt fő neve/életkora/osztálya + felkészítő tanár neve

Jelentkezni ezeknek az adatoknak a megadásával 2019. január 31-ig lehet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán a barka@csongrad.police.hu e-mail címen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Azonosították a rendőrök

Először nem tulajdonított jelentőséget a szerinte mindennapos szituációnak, később szánta-bánta a közúti veszélyeztetést.

 

Marokkói migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.