Ne hagyja!

2020. 10. 18., v - 09:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az emberkereskedők nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve követik el a bűncselekményt.

Az emberkereskedelem az egyik legsúlyosabb határon átnyúló bűncselekmény és korunk egyik legösszetettebb emberi jogi kihívása, ezért 13 évvel ezelőtt az Európai Bizottság október 18-át az emberkereskedelem elleni küzdelem napjának nyilvánította. Célja a komplex társadalomérzékenyítés a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire – az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelemig.

Magyarország határozottan fellép az emberkereskedelem ellen. Az elmúlt évek tapasztalatai és a nemzetközi együttműködések visszajelzései alapján elmondható, hogy Magyarország az emberkereskedelem szempontjából egyaránt forrás- és tranzitország, sőt célország is az Európai Unión belül.  Az elkövetők nemcsak fenyegetéssel, erőszakkal vagy a kényszer más formáinak alkalmazásával tudják áldozataikat rávenni a munkára, hanem sokszor szerelmet színlelve, könnyű pénzkeresetet ígérve, csalással, megtévesztéssel vagy az áldozat védekezésre képtelen állapotával visszaélve követik el a bűncselekményt. Nemcsak azok válhatnak áldozattá, akiket külföldön prostituáltként dolgoztatnak, hanem ugyanúgy azok is, akiket gyárakban, mezőgazdaság ágazatokban kényszermunkára, családoknál ingyenmunkára, szolgaságra fognak, koldulásra kényszerítenek. Sokszor megfosztják áldozataikat személyes okmányaiktól, pénzüktől és az emberi méltósághoz való alapvető joguktól is.

A magyar rendőrség kiemelt figyelmet fordít az emberkereskedelem elleni küzdelem terén is az áldozattá válás megelőzésére, az áldozatok védelmére és a hatékony bűnüldözésre.

Mivel viszonylag magas látenciáról beszélhetünk – az áldozatok vagy félnek, és nem mernek a hatóságokhoz fordulni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai –, fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában. Abban, hogy megfelelő segítséget és támogatást kapnak, valamint az őket kizsákmányolókat elfogják és felelősségre vonják. A környezetükben élők igyekezzenek felismerni a jeleket, és tegyenek bejelentést, ha ismerőseik, szomszédjaik, szűkebb lakóközösségük körében kizsákmányolt emberre gyanakodnak.

Mindannyian tehetünk azért, hogy embertársaink ne váljanak kizsákmányolás áldozataivá.

A közleményhez tartozó kisfilmben De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat Emberkereskedelem Elleni Küzdelem programjának vezetője mesél el egy megtörtént esetet, ezáltal bemutatva a Baptista Szeretetszolgálat komplex segítségnyújtásának lehetőségeit. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bokorba rejtette a zsákmányt

A férfi két autót is feltört Hajdúnánáson, de nem jutott messzire. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

 

Lezárták a határt

A havazás miatt a szlovénok lezárták a határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál.