Prevenciós előadások a világnap alkalmából

2020. 02. 22., szo - 09:25
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A veszprémi rendőrök az oktatási intézményeket járták az áldozatok hetében, valamint a nyugdíjas korosztály részére tartottak tájékoztatókat.

A Veszprémi Rendőrkapitányság megelőzési előadói és a nemesvámosi körzeti megbízott a bűncselekmények áldozatainak világnapja (február 22.) alkalmából 2020. február 17-20. között a megyeszékhely, továbbá Herend és Nemesvámos települések általános iskolás tanulói részére tartottak elsősorban internetbiztonsági és vagyonvédelmi témájú előadásokat közel 250 tanuló részére. Ezenkívül Veszprémben, a város központi középiskolai kollégiumában két alkalommal további 74 diákot tájékoztattak a modern technika használatával (telefon, számítógép és az azokra telepített alkalmazások) leggyakrabban megvalósuló jogsértésekről, az áldozattá válás megelőzéséről. Hangsúlyozták, hogy a világhálón történő levelezések, hozzászólások alkalmával ügyeljenek arra, hogy mást becsületsértő, rágalmazó és fenyegető kifejezésekkel ne illessenek. A rendőrök ismertették a bűncselekmények esetén rendelkezésre álló jogi lehetőségeket, és azokat a szervezeteket és személyeket, akiktől – ha bekövetkezik a baj – segítséget kaphatnak.

A herendi művelődési házban összegyűlt nyugdíjasok azokról a vagyon elleni bűncselekményekről hallhattak előadást, amelyek az időseket veszélyeztethetik bevásárlás vagy utazás során. A rendőrök felhívták a jelenlévők figyelmét arra, hogy ne tartsák értékeiket könnyen hozzáférhető helyeken, nyitott táskákban és bevásárlókosarakban, illetve ezeket a tárgyakat ne hagyják őrizetlenül. Az előadó ismertette a biztonságos bankkártya használat szabályait, de arra is kitért, hogy mi a teendő akkor, ha az automata a kártyát vagy a pénzt nem adja ki. A tájékoztató az úgynevezett unokázós csalások bemutatásával és az azzal szembeni védekezés lehetőségeinek részletezésével zárult.

A megelőzési előadó Zircen négy olyan lakost látogatott meg prevenciós tanácsaival, akik egészségi állapotuk miatt otthonukat önállóan elhagyni nem tudják, így a rendőrök által tartott előadásokra általában már nem jutnak el.

A rendőrségi nyugdíjas klub szintén ezen a héten tartotta értekezletét a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság színháztermében, melyre a rendőrkapitányság munkatársát is meghívták. A résztvevők a prevenciós szakembertől megismerhették azokat a legjellemzőbb vagyon elleni bűncselekményeket, melyek a megyeszékhelyen az év eleje óta ismertté váltak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.