Prevenciós program az idősek védelméért

2018. 06. 04., h - 11:26
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya prevenciós programot dolgozott ki a szépkorúak sértetté válásának megelőzése céljából, amit sajtótájékoztató keretében mutatott be 2018. június 4-én 10 órakor.

Az elmúlt időszakban Győr-Moson-Sopron megye illetékességi területén több úgynevezett trükkös módszerrel elkövetett bűncselekmény történt időskorúak sérelmére. Ezekben az esetekben a közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő „áldíjbeszedők, álszerelők” a mérőkészülékek leolvasásának, a házban tapasztalt rendellenességek elhárításának ürügyén jutottak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket loptak el. A lopással okozott kárt esetenként még azzal is fokozták, hogy az „ellenőrzésért” pénzt kértek. Az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai szinte minden esetben idős, nyugdíjas emberek voltak. A soproni rendőrök sikeres nyomozásának eredményeképpen a bűncselekmények elkövetőit a rendőrség elfogta. Ezzel egy időben a megyei rendőr-főkapitányság prevenciós szakemberei egy új bűnmegelőzési programot dolgoztak ki a hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében. A program során az idősek részére egy prevenciós üzenetet tartalmazó matricát adtak át a helyi polgárőrszövetség munkatársainak segítségével. A szépkorúak a matricát az ajtó belső részére felragaszthatják és ha ismeretlen csengetne be hozzájuk, arra rápillantva átgondolhatják, hogy kinyissák-e az ajtót az idegennek. A program bevezetését az Egyesült Egészségügyi és Szociális Intézmény Semmelweis Idősek Klubjában tartotta a rendőrség 2018. május 31-én 10 órakor.

A megyei rendőr-főkapitányság az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg a fenti bűncselekmények megelőzése céljából:

  • A közüzemű szolgáltatók díjbeszedőket nem alkalmaznak, pénzt személyesen nem hoznak, és nem is kérnek!
  • Az áramdíjszámla, vízdíjszámla és gázszámla összegét kizárólag banki átutalással, csoportos beszedési megbízással vagy postai úton, csekkel lehet kiegyenlíteni!
  • A szolgáltatók szerelő munkatársai feladatuk végrehajtásakor arcképes igazolványukat és megbízólevelüket kérés nélkül bemutatják!
  • Az arcképes igazolványon lévő azonosító alapján az ügyfelek telefonon keresztül ellenőrizhetik a szolgáltatók munkatársainak hitelességét!
  • A mérőórák cseréjét az ügyfelekkel előzetesen egyeztetve végzik!
  • A lejárt hitelességű mérőórák cseréje a szolgáltatók ügyfelei számára díjtalan!
  • A helyszínen megrendelt egyéb szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek elvégzését, amelyet az ügyfelek bizonylati űrlapon igazolnak, kizárólag utólag, folyószámlán vagy csekken keresztül lehet kifizetni!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál két illegális migráns jogellenesen próbált meg bejutni az ország területére.

 

Határsértő egy kamion alvázán

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.