Prevenciós szakmai nap

2019. 05. 15., sze - 14:39
Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szentlőrinci Járás köznevelési intézményeinek gyermekvédelmi felelősei, a gyermekjóléti szolgálat munkatársai, valamint a védőnők vettek részt a Szigetvári Rendőrkapitányság által kezdeményezett szakmai napon 2019. május 14-én Szentlőrincen.

A rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója Kovács-Gelencsér Szilvia rendőr őrnagy a gyermek- és fiatalkorúakat leginkább érintő veszélyhelyzetekről adott tájékoztatást, kiemelve az online világ csapdáit.  Ismertette a korosztály által legkedveltebb alkalmazásokat, az azokkal összefüggő áldozattá válás kockázatait és a megelőzés módszereit.  

A bűnmegelőzési szakember az emberkereskedelem, a munka- és szexuális célú kizsákmányolás elkövetési módszereiről, valamint a prevencióban való együttműködés lehetőségeiről is beszélt a résztvevőknek.       

A szülőknek azt ajánljuk, hogy készítsék fel gyermekeiket az internet helyes használatára, állapodjanak meg az internethasználatra vonatkozó szabályokban és hívják fel figyelmüket a személyes adatok védelmének fontosságára! Beszéljenek arról is, hogy soha ne tegyék közzé a világhálón személyes adataikat, illetve jelszavaikat!

Fontos tudni, illetve a gyermekekben tudatosítani, hogy az általuk megosztott képekkel, bejegyzésekkel, megosztásokkal akaratlanul is egyfajta képet festenek le magukról és ismerőseik, munkatársaik, tanáraik esetleg ezek alapján fogják megítélni őket! A „világháló nem felejt”, vagyis a feltöltött tartalmak archiválódnak és hosszú idő múlva is elérhetőek, ezért ne töltsenek fel vagy le illegális tartalmakat!

Tájékoztassák gyermekeiket az internetes zaklatásokról, a káros, vagy tiltott oldalakról!  Mondják el nekik azt is, hogy ha bármilyen módon zaklatják, ne titkolja vagy szégyellje azt, hanem kérjen segítséget!

A biztonságosabb internetezés érdekében alkalmazzanak szűrőprogramokat, amelyek segítségével megválaszthatók a gyermekek számára elérhető oldalak, megelőzhetők a zaklatások, valamint az is, hogy gyermekük a világhálón elérhető erőszakos tartalmakhoz hozzáférjen!

Amennyiben tudomásukra jut, hogy gyermeküket az interneten keresztül bármilyen módon zaklatják, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Letörte a vasúti sorompó rúdját

A vásárosnaményi rendőrök várják az ismeretlen kerékpárosnak, valamint azoknak a jelentkezését, akik a baleset körülményeiről információval rendelkeznek.