Senki ne váljon csalás áldozatává!

2018. 12. 01., szo - 09:55
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Az árubemutatókkal egybekötött termékértékesítések veszélyeire hívták fel a figyelmet Nyírtelken.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatósága, valamint a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya filmvetítéssel, konzultációval és eseti megbeszéléssel színesített előadássorozatot tartott Nyírtelken. A szakemberek ezúttal az árubemutatókkal egybekötött termékértékesítések veszélyeire hívták fel a figyelmet a leginkább érintett egyedül élő, nyugdíjas korosztály részére. Szemléletes példákkal hívták fel a hallgatóság figyelmét, milyen könnyű csalás áldozatává válni. Az előadásokon szó esett arról, hogy a célközönséget főként az idős, betegséggel küzdő emberek jelentik, akik kiszolgáltatott helyzetük miatt – életkor, egészségi állapot – fokozott védelemre szorulnak. Ismertették továbbá a megjelentekkel a jellemző elkövetési módszereket és a fentiekkel összefüggésbe hozható trükkös lopások előfordulásának eseteit, visszaszorításának lehetőségeit.

Néhány jó tanács, ami az előadáson elhangzott:

 

  • Amennyiben telefonhívást kapnak ilyen eseményen való részvételre, kérdezzenek rá, hogy melyik cég is tartja pontosan a termékbemutatót!
  • Időskorúak lehetőség szerint ne menjenek el egyedül ilyen rendezvényre, kérjék fiatalabb hozzátartozójuk kíséretét, vagy kérjék ki előzetesen ezzel kapcsolatosan közvetlen családtagjaik véleményét!
  • Ha mégis részt vesznek hasonló rendezvényeken, akkor nyugodtan kérdezzenek rá az előadásokat tartó személyek szakmai múltjára, iskolai végzettségére, és ha elbizonytalanodnak, akkor nyugodtan mondjanak NEM-et a vásárlásra!
  • Az egyik legfontosabb: győződjenek meg minden esetben arról, hogy vásárlást követően van-e elállási joguk, ha később mégis meggondolnák magukat!
  • Amennyiben a vásárlást követően jön rá, hogy becsapták, forduljon a fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fegyelmi

Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el, mert egy bejelentésre nem megfelelően reagált a Tevékenység-irányítási központ munkatársa.

 

Ököllel ütötte a gyermeket

Súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt fogtak el a győri rendőrök egy helybéli férfit.