Szabadítsátok ki Gordont!

2020. 02. 12., sze - 11:22
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Interaktív bűnmegelőzési játékkal járják Békés megyét a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei.

A biztonságos internet naphoz kapcsolódóan Békés megyében 2020 februárjában számos bűnmegelőzési programon vehetnek részt az általános iskolás diákok és a középiskolás fiatalok. Ezek egyike a „Szabadítsátok ki Gordont!” című játék, amelyben Gordon, egy plüss játékmackó egy iskolás gyermeket szimbolizál, akit az osztálytársai folyamatosan csúfolnak, megaláznak, kínos helyzetekbe hoznak először az iskolában, majd az interneten is. Gordont a társai kirekesztették, bántalmazták és ettől zárkózottá vált.

A játékban résztvevő iskolai osztályok tanulói csapatokat alkotnak, és különböző ügyességi, logikai feladatok megoldásával el kell jutniuk a végeredményig, így szabadíthatják ki Gordont a zárkózottságából. A foglalkozás rámutat arra, hogy egy csoportban mindenkire szükség van, senkit sem szabad kiközösíteni. Az ilyen eseteket csak együtt lehet megelőzni, a megelőzés mindenkinek a feladata, felelőssége.

Az iskolai és internetes zaklatás témakörére épülő foglalkozás során a tanulók különböző, a bűncselekményekkel, a bűnmegelőzéssel és az áldozatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre keresik a válaszokat. A játék közben feltehetik a kérdéseiket a rendőrség szakembereinek, valamint elmondhatják a témával kapcsolatos tapasztalataikat is.

A „Szabadítsátok ki Gordont!” játékra előzetes bejelentkezés alapján érkeznek az iskolai osztályok a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Munkácsy utcai Bűnmegelőzési Irodájába. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik osztálya 2020. február 11-én látogatott el az irodába és vett részt a programon. Emellett a rendőrök több, elsősorban nem békéscsabai iskolába el is viszik a játékot azért, hogy minél szélesebb körben tudják terjeszteni a fontos információkat, hasznos bűnmegelőzési tanácsokat.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam