Tudja gyermekeit biztonságban az online térben is!

2020. 11. 19., cs - 08:58
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az Interpol Digitális higiénia kampánya e heti bűnmegelőzési tanácsai a szülők számára szólnak, akik a kibertérben is szeretnék megvédeni gyermekeiket a rájuk veselkedő veszélyektől.

A XXI. században uralkodó közösségi élet dominanciája pozitívumokat és negatívumokat is rejt magában.  A közösségi oldalakra való regisztráció alsó korhatára 13 év, ennek jogszerűségét minden szülőnek kötelessége megfontolni. Bizonyos életkor, bizonyos érettség szükséges ahhoz, hogy a gyerekek értsék és megértsék ezen felületek előnyeit és hátrányait, értsék a tudatos használatuk szabályait.

Ahogy az élet minden területén, úgy ebben az esetben is igaz: a tiltás hosszú távon nem hoz eredményt. Inkább beszélgessen gyermekével a közösségi média megfelelő használatáról! A médiaértés- és felhasználás egy felettébb fontos téma: a legjobb módszer, hogy megvédje gyermekét a közösségi média veszélyeitől, ha megbeszéli vele ezeket.

Biztonságban akarja tudni gyermekeit?

  • Tegyen fel nekik kérdéseket!
  • Mutasson érdeklődést online tevékenységeik iránt!
  • Határozzon meg szabályokat a számukra!

Mutasson példát!

Alakítsanak ki közösen egy szabályrendszert, amelyet betartva használhatja gyermeke a közösségi oldalakat. Ezzel segítve abban, hogy megtapasztalhassa a platform előnyeit, miközben a negatív hatásokat megismerve, azoktól a lehető legnagyobb mértékben megvédje.

Az ilyen felelősségteljes, egészséges módon óvatos és tudatos magatartás elsajátításával gyermeke biztonságban lehet a kibertérben is.

A legfontosabb! Ha olyan dologgal találkozik a közösségi oldalakon gyermeke, amivel kapcsolatban nem tudja, mitévő legyen: mindig merjen és tudjon Önhöz fordulni, legyen bizalma Ön iránt. Segítse azzal őt, hogy biztonságot nyújtó háttérországot nyújt neki.

Valódi barátok-e az online barátok?

Fontos, hogy a gyermekek különbséget tudjanak tenni a valódi és virtuális ismeretség között: akivel még nem találkozott személyesen, az idegennek számít, még akkor is, ha régóta követik egymást a közösségi oldalakon, régóta leveleznek. Hívja fel a figyelmét arra, hogy fokozott óvatossággal fogadja az idegenektől érkező üzeneteket az interneten. Az ilyen eseteket mindig beszélje meg Önnel!

Maradjon éber! Maradjon szkeptikus! Maradjon biztonságban!

 

Az online bűncselekmény  valódi bűncselekmény!

.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam