Ügyelni kell a biztonságos internethasználatra is!

2020. 02. 18., k - 16:11
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Ebben az esztendőben február 11-én tartottuk a Biztonságos Internet Napját, azaz a Safer Internet Day-t (SID). Az iskolai bűnmegelőzési előadások, valamint a lakossági rendezvények fókuszában, azonban az előtte és az utána lévő időszakban is a biztonságos és jó internethasználat áll Csongrád megyében.

Egyre komolyabb feladat hárul a szülőkre és a pedagógusokra, azaz a családra és az iskolára. A Biztonságos Internet Nap célja elsősorban az, hogy a gyermekek és fiatalok körében népszerűsítse a digitális eszközök tudatos használatát, aminek érdekében az iskolai bűnmegelőzési előadások fókuszába a biztonságos, jó internethasználat áll ezekben a napokban. Szinte mindenki számára egyértelmű, hogy az interneten olyan változatos és gazdag lehetőségekkel és kockázatokkal teli információkhoz juthatnak a gyermekek, ami korábban elképzelhetetlen volt. A leggyakoribb veszélyforrások az agresszió, a zaklatás vagy bántalmazás, illetve a pornográfia. Gondolni kell arra is, hogy a túlzásba vitt internetezés elszigetelhet, beszűkítheti a használók érdeklődését. Ilyenkor egyre inkább a világháló, és a digitális világban zajló események kerülnek előtérbe, minden más háttérbe szorul. Szépen lassan kialakul a függőség, amely súlyos esetben akár fiziológiás elváltozásokkal is járhat.

AHHOZ, HOGY VÉDJÜK SZERETTEINKET, GYERMEKÜNKET AZ INTERNET VESZÉLYEITŐL, FOGADJUK MEG AZ ALÁBBI NÉHÁNY JÓ TANÁCSOT:

• Használjunk tartalomra, és felhasználási időre szűrő programokat, gyermekzárat. Ezek segítségével beállíthatjuk, hogy a nemkívánatos oldalakat elkerüljék gyermekeink, ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a cél az ő védelmük.

• Bizonyított, hogy nagyobb biztonságban vannak azok a gyermekek, akiknek szülei érdeklődnek internetes tevékenységeik iránt. Nyitottabbak és nyíltabban beszélnek a böngészésről, és jelzik a nemkívánatos eseményeket is.

• Érdemes a számítógépet közös térben például a nappaliban elhelyezni, így akaratlanul is kontroll alatt tarthatjuk gyermekeink böngészését.

• Kínáljuk alternatív lehetőségeket! Mutassuk meg, hogy a digitális világ létezik a valóságban is! Lehet közös program is az internetezés. A mai okostévéken megjeleníthető a számítógép, vagy akár az okostelefon képernyője is, így mindenki részt vehet a világhálón elhelyezett tartalmak megtekintésében.

A biztonságos internethasználat érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a 2020. évi prevenciós naptárát is erre figyelemmel szerkesztette meg „egy hónap - egy tanács” tematikával. A lakosság a naptárhoz különböző lakossági rendezvényeken juthat hozzá, valamint letölthető a http://bulisbiztonsag.hu/letoltesek oldalról.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Járvány idején sem ússzák meg

Az V. és a XIII. kerületi rendőrök a héten több betöréses lopás gyanúsítottját fogták el. A rendőrség a veszélyhelyzet mellett továbbra is ugyanolyan figyelmet fordít a közterületek nyugalmára és a bűncselekmények felderítésére, megelőzésére.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.