„Áldozatvédelem és áldozatsegítés” – szakmai nap Kecskeméten

2018. 12. 04., k - 15:21
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A megyeszékhelyen az áldozatvédelemről és az áldozatsegítésben való együttműködésről cseréltek tapasztalatot a társszervek.

 

A Kecskeméti Törvényszék – a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal együttműködésével – „Áldozatvédelem és áldozatsegítés” címmel szakmai napot rendezett 2018. december 4-én a törvényszék könyvtártermében.

A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az áldozatvédelemre. A törvényszék kezdeményezésére szervezett programon Dr. Argalás Csilla rendőr alezredes – az osztály vezetője – a  „Bevezetés a rendőrségi áldozatvédelem szabályozásába és végrehajtásába” címmel tartott előadást a törvényszék tanúgondnoki hálózatában tevékenykedők és a megjelent érdeklődők számára.

A bűnmegelőzési osztály megyei áldozatvédelmi referense, Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy az „Áldozatvédelem megvalósulása a rendőrségen” című előadásában kiemelte: a jogsértésekkel érintett állampolgárokkal elsőként a rendőri állomány kerül kapcsolatba, így lényeges az empatikus, segítő és tájékoztató jellegű szemlélet. Az előadásban hangsúlyt kaptak a rendőrség által nyújtott áldozatvédelmi közreműködés módozatai, az azt követő áldozatsegítésben való együttműködés, mely által a jelen lévő három szervezet illetékesei garanciát teremtenek az állampolgári jogok mind szélesebb érvényesüléséhez.

A szakmai napon a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálytól Dr. Kádár Géza igazságügyi osztályvezető ismertette az áldozatsegítő szolgálat útján elérhető állami kárenyhítés, jogi segítségnyújtás, és egyéb áldozatsegítési lehetőségek körét.

Az egyeztető értekezleten résztvevők tapasztalatokat cseréltek a sértetthez kapcsolódó jogok gyakorlati érvényesülésének kérdéskörében annak érdekében, hogy a bűncselekményt elszenvedett személyek társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmei enyhüljenek, megfelelő segítséget kapjanak.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megoldották a problémát

Egy gádorosi férfi autója defektet kapott, de nem volt szerszáma, hogy lecserélje. A nagykátai rendőrök segítettek.

 

Vádemelési javaslat a bűnszervezet vezetője ellen

Az Egyesült Királyságban élő irányító személy és a magyarországi csoport tagjai az „unokázós-csalás” módszerével 2020. április 3-16. között összesen hat nyugdíjast tévesztettek meg. A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

24 óra

A rendőrök azonosítottak, majd elfogtak egy 31 éves férfit, aki egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát Szegeden.