Ne hagyja, hogy áldozattá váljon!

2018. 02. 22., cs - 13:47
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési tanácsok a kecskeméti könyvtárban – a valós és a virtuális valóság veszélyeinek elkerüléséről – a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából.

A bűncselekmények áldozatainak világnapján, február 22-én a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár – a többéves eredményes együttműködés jegyében – bűnmegelőzési tájékoztatót tartott.

 

A könyvtár által meghirdetett programon az időskorúak számára szervezett internetes tanfolyam hallgatói, és további érdeklődők vettek részt, ahol bűnmegelőzési szakemberek mutatták be azokat a veszélyforrásokat, amelyek a mindennapok során, valamint az internet világában leselkednek a lehetséges áldozatokra.

 

Információkat kaptak a hallgatók arról, hogy „nem mindenki az, akinek látszik”. A szakelőadók szemléletes példákkal illusztrálva ismertették azok körét, akiket beengedhetnek lakásukba.  Kiemelt figyelemfelhívás történt a telefonos csalások megelőzése érdekében, és az internethasználókat fenyegető veszélyforrások kiküszöbölésére.

 

Az előadók tájékoztatták az érdeklődőket azokról az élethelyzetekről, melyek a későbbi áldozatokat az emberkereskedők hálójába sodorhatják, így információkat nyújtottak a gyanút keltő és ébresztő magatartásokról, továbbá az emberkereskedelem tárgykörében segítséget nyújtó szervezetekről.

 

Az interaktív beszélgetés során több olyan ajánlás is elhangzott, melyek figyelembevételével, betartásával a jelenlévők elkerülhetik azt, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el. A tartalmas program végén a célközönség tájékoztatást kapott arról, ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, hogyan kérhet rendőri segítséget.

 

Elhangzottak a 112-es általános segélyhívó felelős használatának tudnivalói, a segélyhívás során közlendő információk, a segélyhívó szám jogsértő használatának következményei.

 

A rendezvény közönsége a szóbeli ismeretek, ajánlások mellett az állami, illetve civil áldozatsegítési, kárenyhítési szolgáltatások formáiról, az igénybevétel folyamatáról írásos tájékoztató anyagot vett át.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálos vonatgázolás Szegeden

Egy személyvonat egy gyalogost sodort el Szeged belterületén, a Szabadkai úti vasúti átjáróban. A férfi a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az érintett szakaszon teljes útlezárás van érvényben és a vasúti forgalom is szünetel.

 

Magyar és cseh teherautóban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Hat illegális migráns egy cseh kamionban

Egy tehergépkocsi ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat ülése alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.